Как се създава парфюмът?

1
Добави коментар
hellsmash
hellsmash

Идея и събиране на материали

Създаването на един аромат започва с идеята за съдържанието и събиране на съставките. Един парфюм може да бъде създаден на основата не само на един аромат, но и на комбинация от десетки или стотици аромати. Източниците могат да бъдат различни – цветя, треви, подправки, плодове, дървета, листа и други.

Ароматите се добиват и от животински видове, като мускуса от мускусния елен или амбрата от китовете – те имат способността да се изпаряват бавно и така създават трайност на парфюма. Други такива съставки са смолите и мъховете, и някои синтетични аромати. Само от 2000 от общо 250000 цветни видове може да се добива масло, така че синтетичните материали дублират естествените армати и са по-безопасни от гледна точка на алергичните реакции. Синтетиката може дори да създава нотки, които не съществуват в природата.

Екстракция

След като съставките са събрани (от огромно количество цвят се получава нищожно количество масло), следва екстракцията (извличането) на маслата. Има няколко метода на екстракция:

– дестилация с пара – парата превръща есенциите в газ и след това отново ги втечнява;

– екстракция с разтваряне – цветовете се поставят в резервоари с бензен или нефт, където те се разтварят до материал с консистенция на восък, съдържащ масла;

– след престой в етилов алкохол – маслата се извличат, след това при нагряване, алкохола се изпарява, оставяйки висококонцентрирано масло на дъното на съда;

– обезцветяване – цветята се поставят в стъклен съд и се покриват с мазнина (грес), който абсорбира аромата;

– мацерация – това е подобен процес, при който затоплените мазнини, извличат мириса от цветовете;

– най-старият метод за екстракция е мачкането на цветовете, докато се отделят ароматните масла;

Смесване

Веднъж извлечени маслата, идва ред на тяхното смесване. След като се смесят помежду си, се добавя алкохол. Съотношението на алкохола към есенциите варира в зависимост от това какъв тип аромат се създава – парфюм, тоалетна вода, одеколон. Парфюмите съдържат 10-20% масло, докато тоалетната вода – само 2%.

Отлежаване

Парфюмите, преди да им бъде поставена марка, преминават през процес на отлежаване, който може да продължи от няколко месеца – до няколко години. Толкова, колкото е необходимо, за да се постигне перфектния аромат.

При „дегустиране“ на аромат, трябва да се усетят три отделни нотки: връхна нотка – ярък аромат; сърдечна нотка – хармонира на кожата и създава основното усещане; основна нотка – оставя следи.

Събирането на съставките и екстракцията са много деликатни процеси. За няколко капки есенция е необходимо огромно количество суров материал. От друга страна екстракцията изисква изключителна прецизност и голям професионализъм.

Все повече производители на парфюми се обръщат към синтетичните заместители, откривайки в употребата на химикали един по-евтин, достъпен и лесен начин за производство, който не отстъпва  на естествените по никакъв начин.