Колаген

1
Добави коментар
sixthsense
sixthsense

КОЛАГЕН: ДА СЕ ЯДЕ, ИНЖЕКТИРА ИЛИ ДА СЕ МАЖЕ? 

Какво да направя, за да стане кожата еластична и свежа? Наситете я с колаген. Как и къде може да го намерите, ще ви разкажем по-подробно.

Колаген – един от структурните протеини на кожата. Представете си пружините в матрака – така например изглежда колагеновата конструкция на кожата, която се образува заедно с други протеини, еластини. Изглеждат като множество от триизмерни спирали оплетени в стабилни и надеждни влакна, както в косата. С възрастта, стегната плитка се разплита, спиралите стават твърди и крехки. Кожата, която е лишена от опора, изтънява, губи своя тонус и еластичност, покрива се с бръчки. Може ли това да бъде избегнато?

НИЕ ГО ГУБИМ. ЗАЩО? 

Козметолозите определят дефицита на колаген с просто защипване на кожата на горния клепач: ако тя не се заглади веднага, значи е време да се предприемат действия. „Намаляването на производството на колаген поради застаряването е свързано с: забавяне на обмяната на веществата и процесите на разпад на колагена започват да доминират в неговия синтез. А това се отразява в намаляване еластичността на кожата и в промяна в овала на лицето „, – казва Олга Капулер. Но стареенето – не е единствената причина. 

Хормоналният фактор. Важна роля в образуването на колагена играят мъжките и женските полови хормони – естроген и тестостерон. При мъжете, нивата на тестостерон намаляват постепенно. Това им помага по-дълго време за запазят костната плътност, мускулна сила и да изглеждат много по-млади. При жените в периода преди менопаузата и по време на менопаузата, рязко спада производството на естроген и по този начин намалява производството на колаген, което веднага се отразява от външността. На помощ може да дойде хормоналната заместителна терапия (ХЗТ). Въпросът за нейното назначение трябва да бъде разгледан с гинеколог, ендокринолог, като и да се премине пълен медицински преглед. („Здраве“, пише подробно за ХЗТ в априлския си брой.) 

Храните. За да се изгради една пълноценна молекула колаген, телата ни се нуждаят от аминокиселини, получени от разграждането на протеините от храната. Ако в тях недостига дори и една от незаменимите  аминокиселини, процесът на изграждане на протеините спира, а това се отразява на състоянието на кожата (става вяла), косата (появяват се цъфтящи краища) и ноктите (започват да цепят и да се чупят). 

ДИЕТА ЗА ЕЛАСТИЧНА КОЖА

За да се стимулира производството на колаген, често се хранете със следните продукти, в състава на които има:

МЕД – зърнени храни, бобови растения, и миди – охлюви, стриди, миди. ВИТАМИН C – киви, цитрусови плодове, боровинки, касис и други плодове. СЯРА – яйчен жълтък. ЦИНК – пшеничен зародиш, бирена мая. СИЛИЦИЙ – цвекло и други червени зеленчуци. МАСНИ КИСЕЛИНЕ ОМЕГА-3, -6 И -9 – сьомга или друга мазна риба. ЛУТЕИН – спанак, зеле, марули и други зеленчуци. ЖЕЛЯЗО – постно месо, език, черен дроб, зелени ябълки, пълнозърнести продукти. 

В допълнение, за производството на колаген спомагат тиквените семки, елдата, червеният пипер, зърнените храни, соята, черешите, морковите, прасковите, смокините и бананите.

ПОСТАВЕТЕ БАРИЕРА 

 Да се стимулира производството на колаген и да се удължи младостта на кожата – това е една стара мечта на козметолозите. Подобни ефекти притежава витамин С и други антиоксиданти, както пептидите и много растителни екстракти. Те са активно включени в състава на подмладяващите кремове. Учените вече знаят как да разделят молекулите на тези вещества и да ги вграждат в специална система за доставка – нанозоми, подобрители, циклодекстрини. Поради състава на обвивката и малкият им размер, те преминават през епидермиса, доставяйки му хранителни вещества. 

Много производители на козметика използват и същински колаген. Но това е по-малко ефективна техника: „Не трябва да се втрива колагенът защото молекулите на протеина са относително големи и просто не могат да проникнат през епидермалната бариера дълбоко в кожата до колагеновите влакна“, – пояснява Андрей Искорнев, пластичен хирург и един от основателите на клиниката по пластична хирургия – The Platinental . Такива кремове могат да овлажняват, подхранват или предпазват кожата, но да увеличат количеството на колаген в нея, не могат. 

Друго нещо – инжекциите: те доставят този протеин дълбоко в кожата. Вярно е, че и с тях не всичко е просто. Все още не сме научили как да управляваме биосинтеза на колаген. Невъзможно е да го въведем отвън, „подчиним“ или заменим старите влакна: новите молекули няма да могат да се вградят в нашата „спирала“. Но все пак да стартираме процеса на обновление с инжекции е по силите ни. Работата е там, че организмът се опитва с всички сили да се отърве от чуждия колаген – като се опитва да го разтвори. При разпада се формират аминокиселини, от които след това се изгражда основата на нашият собствен колаген. Което ни позволява да поддържаме работата на „колагеновата фабрика.“

5 ВРАГОВЕ НА КОЛАГЕНА: 

– Пушенето – Алкохол – Прекалено ултравиолетово лъчение- Стрес – Недостатъчна хидратация на кожата 

С ДОСТАВКА ОТВЪТРЕ 

Има няколко процедури  в козметичните салони, които стимулират производството на колаген. 

Йонофореза. Колагенът във вид на маска се нанася върху кожата, поставя се пластина с прикрепен електрод. Под влиянието на протичащия ток се раздразват кожните рецептори, колагенът се разпада, чрез каналите на мастните жлези той попада на определена дълбочина и се натрупва в кожата. 

Мезотерапия. С помощта на инжекции гел на основата на колаген се въвежда в кожата, където се запазва за около 9 месеца. През цялото това време клетките се опитват да разтворят чуждия материал, като в този процес се стимулира производството на собствен колаген. Бъдете внимателни: с поставянето на такива инжекции често се появяват алергични реакции, така че преди процедурата е необходимо да се извършат изследвания за алергии. 

Радиочестотен метод. В средния слой на кожата се въвеждат иглени електроди, чрез които се подава високочестотен ток. Той причинява нарушение на съединителната тъкан и появата на оток. В отговор на това, тялото започва да произвежда нови колагенови влакна. 

Термаж. С помощта на специално устройство в кожата се създава електромагнитно поле. В следствие на това колагеновите влакна се нагряват до 600, като в тях се нарушават вътремолекулярните връзки. Дългите разплели се „плитчици“ на колагена отново се „заплитат”, стават по-плътни и по-къси. Кожата се стяга, а сигналът за увредените колагенови влакна води до синтеза на нов колаген.

ВИДОВЕ КОЛАГЕН? 

В козметиката се използват три типа колаген. Производителят е задължен да посочи на етикета, какъв вид протеин се съдържа в дадения крем.       Животински колаген. Той се произвежда от кожата на едър рогат добитък. Това е най-неефективният и дори опасен колаген, според скорошно изследване на Асоциацията на руските козметолози. Често предизвиква алергии.      Растителен колаген. Получен чрез биотехнологични методи, например, от пшенични протеини. Безопасен, не причинява алергии. Много е скъп и се използва главно в луксозната козметика.      Морски колаген. Извлечен е от миди и рибешка кожа. Неговите молекули са най-малки и структурно-подобни на нашите собствени. Ефективно овлажнява и възстановява, но често предизвиква алергии.

ВЪВ ВАШАТА ЧИНИЯ 

Днес колагенът влиза в състава на много витаминни комплекси и хранителни добавки. Популярност придобиват и ястията с колаген. В така наречените ресторанти за красота, колагенов прах се смесва с месни и рибни ястия, поднесени с колагенови кнедли и салата от колаген и морски водорасли. Това меню е много популярно. 

Експертите се отнасят скептично към тази идея. Нашето тяло не усвоява добре колагена от храната, поради големия размер на молекулите му. Тази храна не вреди, но също не е доказана и ползата от нея. 

„От една страна, – смята Андрей Искорнев – такива добавки могат косвено да допринесат за производството на колаген. Но от друга страна, едва ли е възможно да го накарат да се синтезира точно там, където е необходимо – Например, в по-дълбоките слоеве на кожата“

Олга Капулер е още по-категорична: „Добавките, определени като колаген за подмладяване на кожата – са просто рекламен трик – казва тя. – Съставът на тези хранителни добавки са същите протеини като в месото, рибата, в бобовите растения. В стомашно-чревния тракт те са разпадат на аминокиселини, които след това се използват за синтеза на протеини в други клетки „. 

Освен това, тези аминокиселини попадат в кожата последни. Нашето тяло е проектирано така, че всички необходими вещества се доставят първото на вътрешните органи, костите и ставите, а кожата, косата и ноктите се снабдяват с остатъците. 

Така че, нещо положително от добавките с колаген все пак има: те са добри за профилактика и лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, особено на ставите и гръбначния стълб. Е, ще достигнат ли до кожата? Може и да имате късмет.