5 идеи за разходка близо до София

13
Добави коментар
sedrik
sedrik

Ако се чудите коя посока да хванете уикенда, нека ви дадем няколко идеи за разходка, които са в близост до София. Вижте предложенията, изберете някое от тях и грабвайте туристическите раници, защото уикенда не е далеч.

Лозенски манастир

Разстояние от София: 20 км

Лозенският манастир е един от най-посещаваните в района. А уникалната гледка, която ще се разтвори пред погледа ви ще ви накара да забравите ежедневните проблеми и битовизми и ще се насладите на спокойствието и величествената природа. Ако сте запалени туристи и обичате разходките навън, може да се възползвате от изградената екопътека и да слезете до село Пасарел.

Цари Мали Град

Растояние от София: 50 км

Село Белчин е дестинация, която си има всичко- тракийски гробници, многовековна църква, панорамна гледка, минерална вода… А като прибавим към това и сравнително новата туристическа забележителност Цари Мали град, тази дестинация е доста атрактивна. Крепостта разполага с атракции за деца, интересна архитектура, въжени мостове, красиви, реставрирани постройки и др. Това е страхотна идея за уикенд разходка.

Термалните извори на Железница

Разстояние от София: 23 км

Какво ще кажете за естествени джакузита в гората? Много хора ги наричат горските джакузита, защото представляват малки басейнчета с гореща минерална вода, които се разпростират сред горска площ. Мястото е чудесен вариант за пикник сред природата, разходка с панормани гледки, както и за пълноценна почивка. Мястото се намира в близост до село Железница, което се е сгушило в полите на Витоша. След като пред вас се изправи живописната гора, след разтоварваща разходка от половин час пред вас ще се разкрият горските джакузита с топла, минерална вода.

Археологически комплекс Калето Мездра

Разстояние от София: 100 км

Археологически комплекс „Калето” предоставя една уникална възможност да се докоснем до 70 вековната история на цивилизациите, населявали местността от медно-каменната епоха (ІV хилядолетие пр. Хр.) до Средновековието. Останки от цялата човешка история лежат на скалистия рид, надвесен над левия бряг на река Искър край град Мездра. Ако обичате историята, археологията- това е вашата дестинация, която най-добре ще осмисли уикенда ви.

Манастир 7-те престола

Разстояние от София: 86 км

Тъй като е сравнително близо до столицата, това го прави популярна дестинация за разходка през уикенда, Прекрасно е реставриран и разполага с 50 легла, паркинг и ресторант. Манастирът е достъпен за автомобили по тесен асфалтиран път от гара Елисейна в Искърското дефиле.

Манастирските сгради обхващат: църква, камбанария, триетажна битова сграда (килийно училище) и втора двуетажна битова сграда с монашески килии и магерница. Особена историческа и архитектурна стойност представлява старинната манастирска църква „Рождество Пресветая Богородица“. В нея под един покрив са вградени седем по-малки църкви (престоли), откъдето е произлязло названието „Седемте Престола“.