По пътеките към „Изгубеният град на инките“

3
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Когато става дума за ужасяващи преходи в планината, едно място винаги е сияело с ореола на главозамайващите височини, стръмните пътеки и многочасовото катерене, които предлага. За щастие говорим за Мачу Пикчу и всичките тези усилия със сигурност си заслужават.

И все пак, ако си мислите, че само височината е страшното в цялата схема, ще трябва да премислите политиката си. Някои по-запалени туристяги избират да достигнат до на Мачу Пикчу царевичака чрез класическия 5-дневен маршрут по пътеката на Инките, включваща тесни и стръмни участъци, и безкраен низ от тунели, пресичащи Андите в един от най-суровите участъци на планината. Пътеката е толкова опасна, че по нея е позволено да се движат не повече от 200 туриста едновременно, независимо от местоположението им.

За успокоение на тези, чиито крака не са свикнали с продължителното прилагане на основната им функция, до Мачу Пикчу може да се стигне и с транспорт, но тъй като автомобилни пътища отсъстват, ще се наложи да попътувате с местната железница, което може да се окаже паметно преживяване. За да ви бъде разрешено да посетите същинските останки от „изгубеният град на Инките“, ще трябва да се сдобиете с пропуск за посещение от Instituto Nacional de Cultura в град Плаза де Армаз, който възлиза на цена от около 45 долара.

Когато пристигнете на място ще установите, че никъде няма указателни табелки, поясняващи функцията на сградите, които виждате. Това е така, защото от вас се очаква да си наемете гид, които да ви изпее всичко необходимо за древния град. Ако не сте си осигурили такъв предварително, не е нужно да изпадате в паника – на входа чакат достатъчно свободни гидове, които можете да наемете на цени между 350 и 500 долара.

По-голямата част от туристите посещават Мачу Пикчу само за няколко часа, но такива, които са скитали по-дълго по тези места ще ви препоръчат да да прекарате поне една нощ в близост до руините за да почувствате атмосферата на това място. За целта можете да избирате между хотел и къмпинг. Ако сте по-ранобудни, на следващия ден ще можете да се насладите на гледки от древния град без тълпи от туристи, стига да сте на място след 5:00 сутринта, когато археологическият паметник отваря врати.

Всичките трудности обаче си заслужават, след като сте на място, от където се откриват подобни гледки: