Средиземноморска питка „Fouasse“

8
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Tweet

Pin It

Вкусна и новаторска идея, съпътстваща вашата напитка. Ще се пренесете за миг в Южна Франция и ще се докоснете до слънцето на Прованса… Всъщност провансалската кухня е до голяма степен подобна на типично средиземноморската – италианска или гръцка кухня. Тя използва много зехтин, зеленчуци и морски дарове. Прованс е характерен с аромата на отглежданите там билки, силно повлияли и на местната кухня. Мащерка, естрагон, босилек, салвия, копър и дафинов лист се използват във всички деликатеси приготвени най-често от агнешко или заешко месо. Провансалски специалитет е рибена чорба Bouillabaisse приготвена от няколко вида риба, подправена с шафран и други подправки.

Необходими продукти: 550 г бяло брашно 150 г ръжено брашно 12 г сол 500 мл вода 14 г зехтин 50 г каперси 100 г зелени маслини 1 домат 15 г прясна мая

Начин на приготвяне: Смесете брашното, солта и зехтина в купа. Разбъркайте водата с маята и ги изсипете в купата. Смесете с помощта на шпатула за 2 минути и добавете каперсите и маслините. Разбъркайте отново, докато получите гладко тесто и приключете с месенето с точилка. Оформете тестото на топка, върнете го в купата и покрийте с кърпа. Оставете да почива 1 час на топло място. Извадете топката от тесто, разделете я на 4 равни части и ги оставете да си починат, покрити, за 10 минути. Изравнете 4-те части с помощта на точилка в 4 кръга, с дебелина 1 см. Поставете ги на 2 тави и се оставя да си почине, покрити, за 1 час. Намажете с четка върховете на тестените парчета със зехтин и наредете доматените филийки отгоре. Поставете ги в предварително загрята фурна до 230 градуса и печете в продължение на 20 минути.

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It