Киборгите вече са сред нас

3
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Хората – киборги са вече реалност. И с всяка година броят им ще се увеличава, защото умните протези и импланти, разработени въз основа на новите медицински технологии, електрониката и механиката, навлизат все повече в масова употреба. Повечето от тези устройства компенсират функциите на изгубени органи, но има и такива чудаци, на които просто им харесва да се усъвършенстват технологично.  

Доказателство, че модната тенденция се засилва е и планираният през 2016 година първи в историята шампионат за хора киборги в Швейцария — „Кибатлон”. Участниците ще използват роботизирани протези, екзоскелети, мускулни електростимулатори и др. технически устройства. Те ще се състезават в шест основни дисциплини, а една от най-големите атракции се очаква да е съревнованието за управление на компютър със силата на мисълта чрез невронен интерфейс. Сега ви представяме няколко ярки примера колко далече може да стигне увлечението по научно-техническия прогрес.

1. Професор Кевин Уорвик и съпругата му, които командват дома с една ръка

Професорът от британския университет Рединк, Кевин Уорвик се занимава с изследвания в областта на изкуствения интелект, роботика и биомедицински инженеринг. Най-известното му изобретение е роботизирана ръка за инвалиди, максимално доближаваща се по възможностите си до истинската човешка ръка.

Той тества първо върху себе си всички свои разработки като ги „включва” към нервната си система. И ето така той може от дистанция да управлява осветлението и отоплението в дома си, както и многобройните си компютъризирани джаджи. Оборудвал е със същата система и съпругата си Ирен.

2. Нийл Харбисън, който вгради антена в главата си

Той е един от най-известните в света човешки киборги. Родил се е със заболяване, лишило го от цветно зрение.  През 2004 г. участва в експеримент на Адам Монтандон, разработил Eyeborg — портативно устройство за превръщането на светлинния спектър в звуци. С Eyeborg, монтиран на главата, Харбисън постепенно се научава да различава цветовете и с времето така привиква към своя нов начин за възприятие на света, че се решава на хирургическа интервенция, при която силно усъвършенствана версия на Eyeborg бива имплантирана в черепа му. Нея Нийл нарича „моята антена.” През 2010 г. той учредява и фонда Cyborg Foundation в подкрепа на хора, които мечтаят за технологични импланти.

3. Амал Граафстра, превърнал дланите си в компютри

Първо, гикът Амал Граафстра имплантира в ръцете си RFID-чипове. И след като ги оцени по достойнство, основа компанията Dangerous Things, предлагаща аналогични инпланти за всички желаещи. Списъкът с предложения е доста богат. Има например специални чипове, взаимодействащи с различни опции в дома и в автомобила. С тяхна помощ, само с едно плавно замахване на ръката вратите на жилището се отварят като в приказен замък. Още едно замахване и се включва осветлението или се разблокира компютърът. Супер е, изключително удобно, твърди Граафстра. Най-малкото, защото веднъж завинаги си решавате проблема с изгубените ключове или пък забравените пароли.

4. Тим Кенън, който си имплантира гривната FitBit
„Умната” гривна  FitBit проследява движението на притежателя си, циклите на съня, горенето на калории, броят направени крачки в денонощието. За да не се разделя никога с това устройство американският гик Тим Кенън реши да го имплантира подкожно на едната си ръка, положено в херметичен контейнер. Кенън нарича това устройства „Circadia 1.0” и го управлява с помощта на таблет. Технокомбинацията се грижи за максималния комфорт на стопанина си. „Ако Circadia установи, че съм имал тежък и напрегнат ден, тя предварително създава приятна и релаксираща атмосфера вкъщи.  Грижи се осветлението да е приглушено, а ваната да е пълна с топла вода”, описва авторът преимуществата на своето изобретение.

5. Муун Рибас, с „очи и на тила“
Фондът Cyborg Foundation, за който стана дума преди малко, предлага в портфолиото си и датчици, позволяващи да се разширят възможностите на зрението – например, да имаш „очи и на тила”. От тази услуга се възползва хореографката Муун Рибас и сега никой не може да я изненада в гръб, защото малките устройства започват да вибрират всеки път щом някой я приближи. Освен това тя помолила за усъвършестване на имплантите, така че да се свързват през смартфон със сайтове на сеизмични лаборатории и се е превърнала в нещо като човекът сеизмограф, защото всяко по-голямо земетресение на Земята започва да вибрира в главата й със съответната мощност. Няма обяснение защо си го причинява, но и с импланти, и без тях, хората просто са различни.