Японски чийзкейк

24
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Tweet

Pin It

Един от най-известните и модерни десерти е чийзкейкът. Традиционно се състои от бисквитен блат и дебел слой крем, приготвен на основата на крем сирене или извара. Италианският вариант на този десерт включва вместо обикновено крем сирене – маскарпоне или рикота. Най-популярният чийзкейк е нюйоркския, а най-въздушният и лек – японският. При него липсва бисквитена основа, а технологията на печене, подобна на крем карамела, е единствената тънкост, която, ако се спази, ще се получи един невероятен десерт. Традиционно чийзкейкът се приготвя, като се пече на водна баня, но са разпространени и много рецепти, при които десертът не се пече, а се охлажда в хладилник, като в крема се добавя желатин.

Необходими продукти: 5 яйца 250 г натурално крема сирене 150 мл прясно мляко 50 г краве масло 1 с.л. лимонов сок 150 г захар 60 г брашно 20 г натурално нишесте /пшенично/ 1/2 ч.л. сол  ванилия настъргана кора на лимон

Начин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме първо белтъците, докато станат на пяна. След това добавяме захарта и разбиваме, докато станат пухкави. В друга купа разбиваме крема сиренето (по-добре да бъде на стайна температура, защото по-лесно се разбива) и постепенно наливаме към него прясното мляко (отново на стайна температура или много леко затоплено). Добавяме разтопеното краве масло и жълтъците един по един. Ароматизираме сместа с ванилия, настъргваме кора от лимон, прибавяме лимоновия сок и солта. Към белтъците добавяме другата смес и разбъркваме внимателно, за да не спаднат белтъците. Пресяваме брашното и нишестето, добавяме ги към сместа на части и разбъркваме добре, за да няма бучици. Прехвърляме сместа в кръгла тавичка (моята с диаметър 25 см), на дъното на която сме поставили хартия за печене. Печем на водна баня, в загрята фурна на 160 градуса. Печем около 50-60 минути, след което оставяме сладкиша на леко отворена фурна, за да изстине напълно. По този начин той няма да спихне. След това режем и поднасяме.

Още вкусни рецепти от Светлана може да намерите в блога й „Кулинарни фантазии“

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It