Кои са основните грешки при отслабващите и как да ги избегнем ?

5
Добави коментар

Кои са основните грешки при отслабващите и как да ги избегнем ?

Решавайки да отслабнем ние често действаме необмислено и това води до противоположен резултат. Какви грешки допускаме?

1.Колкото е по-тежка за спазване диетата, толкова е по-ефективна. Мнозинството от отслабващите са склонни да избират крайно некомфортни варианти – глад или рязко понижена калорийност на менюто, или продукти, които човек не може да понася. Разбира с нещо, което не обичаш трудно можеш да преядеш, но и възможността да провалиш диетата и да минеш към неконтролируемо преяждане е повече от реална.

Друг вариант е да се избере диета предполагаща цял ден да се смятат калории, точки, в резултат баналният обяд се превръща в сложно занимание.

Трети вариант е менюто да е толкова наситнено като видове продукти и начини на приготвяне, че както е на диета човек трябва цял ден да готви и да мисли за храна. Това също не благоприятства справянето с преяждането.

Колкото и да е странно в това има своя логика. Искайки да отслабнем ние мечтаем да се изменим, а да постигнем това съвсем без да се напрягаме е някак странно и избираме това, което изглежда трудно.

И ето резултата. Колкото човек да е обсебен от идеята за отслабване, той не може да търпи дълго дискомфорт. Ентусиазмът от първите дни се сменя с усещането, че лишенията са нетърпими. И всичко завършва със срив, преяждане и връщане на изгубените килограми и още над тях, защото организмът възприема недояждането като заплаха и започва да се адаптира като забавя обмяната на веществата. Какво да правим?

Да изберем не диета, а система за хранене, която да съответства на нашия начин на живот и вкусови предпочитания. Най-ефективни са не екстремалните диети, а системите на хранене, които не са много сложни и е възможно да се спазват продължително време без да предизвикват отрицателни емоции.

2.Тренировките трябва да са тежки и изтощителни. Вие никога не сте ходили на фитнес, но знаете, че това е необходимо, за да се отслабне. И тръгвате на фитнес всеки ден без почивка. За вас това е тежко, вие не сте привикнали към такава активност. Но целта оправдава всичко.

И ето ги резултатите. Най-неприятното от подобно усърдие са получените травми или възпалителни заболявания на опорно-двигателния апарат. Интензивните тренировки негативно влияят на ставите даже на строен човек. При затлъстяване прекомерното им натоварване може да ги увреди. А извънмерното усърдие вреди и на сърцето на хората с по-високостепенно затлъстяване.

Втори вариант е интензивните тренировки да предизвикат отвращение към фитнеса. Ако сама по себе си физическата активност не ви харесва особено, след една две седмици ще я захвърлите и повече никога няма да се върнете към нея.

Третият вариант е успешен: килограмите си отиват и човек придобива желаната фигура. Проблемът е в това, че после много хора прекратяват физическите занимания. А организмът е привикнал към натоварването и без него се оказва неспособен да удържи достигнатото тегло даже при ограничения в храненето. Как трябва да постъпим?

Да ограничим тренировките до три пъти в седмицата, а през останалото време да съхраним обикновената активност: домашната работа, половин часови разходки, по възможност да извървим пеша последните две спирки до къщи. Това ще даде на организма възможност да се възстанови и ще снижи риска от травми и психологическата умора от фитнеса. Да изберем вид физическа активност, която ни харесва, но все пак дава достатъчно натоварване по интензивност и времетраене. Добре е да се консултираме предварително със спортен лекар и инструктор по фитнес, за да се съобразят тренировките със здравословното ни състояние и степента на тренираност.

3.Когато решим да отслабваме добре е да запазим това решение за себе си, а не да го разтръбяваме навсякъде. Често се случва околните вместо да помагат, да саботират процеса или да започнат да дават съвети, доста често – абсурдни. Опитайте да завербувате вашата половинка за каузата, това доста ще облегчи вашата задача. А колегите е по-добре да не знаят, те ще забележат направо резултата.

Д-р Цветанка Янакиева е специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага съвременни програми за здравословно отслабване . Повече информация можете да откриете тук.

Коментари