Пържола от риба тон с песто от мента

22
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Tweet

Pin It

Макар рибата тон да е по-често използвана консервирана, тя не може да се сравни с невероятната твърда, наситена и месеста текстура и вкус на прясната риба тон. Рибите тон са големи силни риби, а някои от тях са големи почти колкото делфин. Наименованието „тон“ обединява в себе си няколко вида океански риби от семейство Скумриеви риби. Рибата „тон“, позната още като „туна“ е консумирана по целия свят, а уловът й е толкова голям, че нейната популация е застрашена. Интересен факт около тези риби е, че живеят покрай делфините. Това е така, защото делфините отблъскват акулите и дават възможност на туните да се размножават при по-ниски загуби в популацията.

Необходими продукти: 500 г филе риба тон за маринатата: 1 скилидка чесън магданоз сок от 1/2 лимон зехтин черен пипер сол за пестото от мента: 20 ароматни листа мента зехтин черен пипер 20 г кедрови ядки сол

Начин на приготвяне: Изцеждаме сока от половин лимон и мариноваме филето от риба тон, добавям зехтин, черен пипер и сол. Оставяме за час-два в хладилника. За пестото от мента: В хаванче или друг съд слагаме листенцата от мента, кедрови ядки и скилидка чесън. Смачкваме всичко, добавяме зехтин, сол и черен пипер, може да пасираме в блендер. Изваждаме рибата от хладилника, изцеждаме я от маринатата и запичаме в зехтин на слаб огън. Поръсваме с магданоз, нарязан на ситно. Махаме от огъня и я нарязваме на парченца, гарнираме с пестото от мента.

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It