Кактус – www.za-gradinata.com

1
Добави коментар
riki4
riki4

Кактус

Кактусът (Cactus) се слави като непретенциозно и лесно за отглеждане, растение. Поради тази причина и често е предпочитан от не много опитни градинари и начинаещи любители на цветя. Въпреки това обаче и той като повечето цветя има нужда от подходящи условия, за да се чувства добре в дома ви.

Успешното отглеждане на кактусите зависи от множество фактори – температура на въздуха, светлина, почва, поливане, място и т.н.

Съществува голямо разнообразие от форми и багри на кактуси – срещат се във вид на топки, полукълба, колони, дори на дракони и змии. Тези форми се намират в най-различни нюанси на зеленото, червеното, сивото, кафявото…Цветовете им могат да бъдат дребни или много големи, ароматни или не.

Освен с естетична, кактусите се използват и със стопанска цел. Плодовете им се използват като деликатес в индианската и мексиканската кухня. Използват се също и за производство на алкохолни и безалкохолни напитки.

Както всички сукуленти растения, кактусите предпочитат слънчево място с достатъчно въздух. Заради това се чувстват най-добре до прозореца, в оранжерия или на балкона. За цъфтящите видове е добре да има и възможно най-голяма амплитуда между дневната и нощната температура.

Грижи през зимата

Родината на кактусите е Америка и климата там е обратен на нашия – лятото е влажно, а зимата – суха. Поради тази причина кактусите през зимата имат силно намалена необходимост от вода.

Добре е през този сезон да се държат на сухо и хладно място. Също така нямат нужда и от наторяване. Поливането им не трябва да започва по-рано от март месец, защото до тогава те са най-слаби и има вероятност от загниване. Започва се само с леко пулвелизиране. През този период най-важен за тях е чистият въздух, затова е добре редовно да проветрявате помещението, в което се намират.

Някои видове кактуси цъфтят през зимата, въпреки това няма нужда да полагате допълнителни грижи за тях, освен да се радвате на цветовете им.

Пролетни грижи

Повечето видове започват да цъфтят през април. Тогава също е много важно да се проветрява често и да се пръскат с мека и топла вода. През май кактусите са в процес на активен растеж и цъфтеж.

Грижи през лятото

През лятния сезон може да изнесете саксиите с кактуси навън на открито. Тогава е подходящото време и за наторяване.

Есенни грижи

През есента наторяването се спира, а поливането постепенно се намалява, за да се подготвят растенията за зимния предоид.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!