Тревен килим

6
Добави коментар
maritime
maritime

Неправилните  грижи често разболяват тревата. Най-често проблемите възникват при прекалено гъстите треви, които лошо се проветряват. Всичко това причинява мана, плесен и пожълтяване. Не са редки случаите, когато корените загниват в резултат на прекомерно поливане или наторяване.

Как да се справите с най-честите болести?

РЪЖДА

Симптомите са жълто-оранжеви ивици или петна отгоре на листата, които постепенно пожълтяват и отмират. Появява се при сухо и топло време. Склонни към заразяване са изтощените треви, както и тези, на които е правено прекалено ниско косене.

Мерките за борба включват: редовно аериране с цел да се подобри проветряването на корените. Освен това се препоръчва наторяване с комплексни минерални торове. Ако всичко това не помогне -пръскайте с Дитан М 46 или Санкоцеб 80 ВП, в дози 0,2%.

 

ПЕТНА ПО ЛИСТАТА

Първите симптоми най-ясно се виждат по младите листенца, които израстват след косенето. Обикновено това са петна или ивици, които впоследствие стават червено-кафяви. Болестта се развива в края на лятото, началото на есента, когато времето е влажно и топло. Мерките за борба включват подхранване на моравата с азотен тор през лятото, който подобрява растежа и нейната устойчивост. Избягвайте прекалено ниското косене.