Венерини коси ( Аdiantum )

2
Добави коментар
UlanBator
UlanBator

Венерини коси ( Аdiantum )
Posted by BellaDonna
flowers1,
градина,
информация,
съвети,
цветя
4:20

Обича топлината, но не и слънцето
Може би познавате това красиво декоративно растение, представител на папратите, под
другото му наименование – венерини коси.
Това име не му е дадено случайно, то идва от характерния ефирен външен вид на растението – черни и тънки стъбла, на които като нежно зелено покривало са разположени малки листенца. На долната страна на листата могат да се видят кафяви петна, това са спороносните зони. Този вид папрат има хоризонтално кафяво-червено коренище. Името на рода пък произлиза от гръцката дума adiandt , която означава „не се мокри“. И наистина листата на адиантума притежават хидрофобни свойства – капките вода се стичат по повърхността им, без да ги намокрят.
Най-добре растението вирее на топло и светло, с висока влажност, но в никакъв случай не на слънчево мяст. През зимата температурата не бива да пада под 10 градуса, а през лятото е подходяща тази около 20-25 градуса.
Адиантумът се полива с филтрирана и затоплена вода. Ако се пропусне поливането, върховете на клонките и листата засъхват, а ако го преполеете, адиантумът може да загине. Добре е  саксията да бъде дренирана, тъй като растението не понася застояване на вода.
Цветето се подхранва 2 пъти месечно през пролетта и есента с течен тор.
Разсажда се през пролетта в почвена смес, състояща се от 2 части торф и 1 част пясък.
Размножаването става чрез разделяне на коренищата.
Как да предотвратим опадането на листата на новите растения?
Съвсем нормално е току-що пресадено, купено или преместено растение да изгуби едно-две долни листа. Шокът от промяната може да бъде намален, ако пресадите растението в съвсем малко по-голяма саксия от старата или ако при пренасянето до вкъщи покриете купеното растение. Опитайте се винаги когато премествате едно растение от сенчесто на много слънчево място, да го оставяте за няколко дни на полусянка, за да привикне с промяната.

Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.
comments powered by

2012
BlogNews Magazine. All Rights Reserved.

Designed by SimplexDesign