Язовир Въча

13
Добави коментар
krasimir_ivg
krasimir_ivg

Язовир Въча – природните пейзажи и живи цветове ! 

Язовир Въча се намира само на 22 км. от Кричим. Той е най-големият язовир на река Въча. Дълъг е около 20 км и осигурява голяма част от питейната вода за Пловдив, както и се използва за напояване на Пловдивското поле.

Язовир Въча се превръща в туристическа дестинация и притегателно място за туристи, поради живописната си природа и  множеството плаващи къщички в него, които се отдават под наем. Сред язовира се има множество понтоните-малки къщички, където спокойно можеш да прекараш уикенда, разтоварвайки се с риболов.

Язовир Въча – stefanovaart.com

Любопитно за него е, че язовира притежава най-високата язовирна стена в България – 145 метра. Язовир Въча, е един от най-посещаваните изкуствени водоеми в България, това се дължи на изключителната живописна природа, както и голямото разнообразие на риба. В язовир Въча вирее голямо разнообразие от риба – бял амур, платика, бяла риба, бабушка, каракуда, кефал, костур, скобар, сом, уклей, слънчева риба, шаран, червеноперка и щука.Тук се носят  легенди за огромни риби – сомове, които тежащ над 60 килограма и шарани по 30 килограма.

За да се насладите на пълната красота на язовир Въча трябва да се изкачите до връх св. Илия, от където ще останете стъписани  от неповторима гледка към язовира . Не забравяте и своя фотоапарат !

Язовир Въча  е съчетал в себе си уникална природа, вековни гори, богатство на горски плодове и билки, разнообразният животински свят дават възможност за развитие на планински и риболовен туризъм.

На ваше разположение са както хотели , така и ваканционни вили и семейни къщи за гости.

Близо до язовира се намират две известни пещери – Ягодинската пещера и пещерата Дяволското гърло .

Къде се намира язовир Въча ?

// ]]>