Предсърдно мъждене-сърдечната аритмия на европейското население

3
Добави коментар
KatiaWriting
KatiaWriting

Един от най-често срещаните проблеми при възрастните хора е някакъв вид сърдечна аритмия. Много по-често обаче тази неравномерна работа на сърцето остава незабелязана и внезапно състоянието на човек се влошава без той да знае причината. През последните години се обръща голямо внимание на аритмията наречена предсърдно мъждене (мед. атриална фибрилация – АФ), която е основен рисков фактор за развитие на коронарна болест на сърцето или инфаркт.

В една от тазгодишните публикации в списание за клинична епидемиология (юни 2014г. ) са събрани и анализирани данни от множество изследвания, свързани с атриалната фибрилация, на базата на които е направена и прогноза за мащабите на нейното разпространение в Европа през следващите десетилетия.

С оглед на многото хоспитализации и приети случаи в спешна помощ може да се твърди, че броят на пациенти с АФ се увеличава през последните години. Най-скорошни проучвания  потвърждават това схващане и показват, че предсърдното мъждене при възрастното население на Европа се среща два пъти по-често отколкото преди едно десетилетие.

Предсърдното мъждене е разделено на три вида – постоянно (permanent), устойчиво (persistent) и на пристъпи (paroxysmal). Проучвания с цел наблюдение показват, че в сравнение с другите два вида, постоянната атриална фибрилация е най-често срещана. В Европа  пристъпите на АФ прогресират в постоянна АФ при 15% от случаите, за разлика от устойчивата АФ, където процентът е двойно по-голям.  В сравнение със стойностите в Канада, тези за европейското население са значително по-високи.

Едно от основните наблюдения, получено при различните проучвания е, че при една пета от пациентите предсърдното мъждене се е проявявало поне 2 пъти през последната една година, а през последните 5 – при 75% от случаите. Важно е и едно проучване за Франция и Германия, от което става ясно, че хората с АФ средно се изследват едва 60 месеца ( 5 години) след първата проява на аритмия.

В тази връзка можем да заключим, че една от основните цели на специалистите е откриване на лесен и ефективен начин за ранна диагностика на предсърдно мъждене. От миналата година водещ в това отношение е швейцарски апарат за кръвно налягане Microlife със специална АФИБ технология, кото индикира за наличието на тази аритмия. Този уред, отлично пригоден за домашни условия,  е достъпен от няколко години и на българския пазар.

Това ранно откриване на предсърдното мъждене е много важно и от гледна точка на последствията, които може да донесе, ако не се лекува. В едно проучване при 1/3 от пациентите с АФ се наблюдава наличие на поне три придружаващи заболявания. Най-често срещаните такива са: хипертония, сърдечна недостатъчност, диабет, затлъстяване и хронично заболяване на дихателните пътища. В друго проучване пък е изчислено, че 20% от инфарктите се случват при наличие на АФ, като за хора над 80-годишна възраст процентите са 25. Също така инфарктът, който е следствие от предсърдно мъждене, се свързва с 50% по-висок риск от сериозни увреждания и инвалидност.

За съжаление, прогнозата на специалистите за населението на Европа не е особено обнадеждаваща. Според тях през 2030г. броят на пациентите с атриална фибрилация ще бъде 14-17 милиона, а новите случаи на АФ ще стигнат до 120-215 хил. души на година.

Надяваме се, че тази информация Ви е била полезна и е насочила вниманието Ви към сериозността на сърдечните аритмии, които почти винаги са без симптоми. Уверете се, че сте избрали правилния начин да се погрижите за сърцето си като имате на разположение апарат за кръвно, който открива предсърдното мъждене навреме и осигурете спокойствие за себе си и близките си.