Търновска кооперация тъче родопски одеала 1517

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Търновска кооперация тъче родопски одеала

25.08.2014 08:00 | Региони

‘Горд съм, че въпреки кризата нашата манифактура работи’, казва председателят на кооперация ‘Нов живот’ Иван Петров.
Снимки: Веселина Ангелова

Трудово-производителна кооперация „Нов живот“ във великотърновското село Самоводене продължава отколешната традиция да предоставя прежда срещу чепкана и прана вълна. В цеха тъкат и 18 модела одеала, пътеки и губери от естествени материали. Баби от цяла Северна България все още носят чували с обработена вълна и вземат прежда. Жените плащат по 8 лв. за 900 грама прежда, за да плетат елечета, чорапи и терлици на внуците.

„Останахме единствени в половин България, но съхранихме старата българска традиция. Тъчем родопски одеала на половинвековни станове. Те са френски и направени от Жозеф Жакард. Затова и пътеките, и килимите, които изработваме се казват жакардови“, обяснява търпеливо председателят на „Нов живот“ Иван Петров. Той е тъкач, но и поддържа 11-те стана в базата. Текстилецът работи в кооперацията от 49 г.

В цеха не се оплакват от липса на работа и само това лято е продадена над 300 кг прежда. Чужденци пък масово търсят ръчно тъкани родопски одеала. Преди време англичани дошли и купили големи количества постелки и завивки за къщи за гости. „Горд съм, че въпреки кризата нашата манифактура работи. Дейността на кооперация „Нов живот“ във Велико Търново пък е сведена до шиене на панталони, ако клиентът сам си занесе плат“, реди Иван Петров.

Той си спомня, че в доброто старо време имали пунктове от старата столица до южната граница, в които работели 158 души. Сега кооперацията има четирима тъкачи в Самоводене и две тъкачки във Велико Търново.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти