Монтаж на битумни керeмиди

2
Добави коментар
mkmbg
mkmbg

Монтаж на битумни керeмиди и технология на поставяне

Покривните дейности, свързани с използването на технологията на полагане на битумни керемиди, изискват последователното изпълнение на няколко задачи.

Монтаж на основата под мекия покрив

Преди да се пристъпи към изпълнението на монтажа на покрива е необходимо да се подготви основата, на която която след това ще закрепят покривния материал. Това може да бъде както непрекъсната повърхност, така и такава изпълнена като решетка. За тези цели могат да се използват разнообразни материали. В повечето случаи се използва дървесина.
За създаването на непрекъсната основа върху което ще се монтира битумна керемида , може да се използва влагоустойчив фазер, влагоустойчиви пресовани плоскости, шпунтови или обрязани дъски.

При направата на такава повърхност трябва да се оставя луфт от 3 мм между отделните елементи, за компенсиране на температурното разширение на детайлите при промяна на температурата. Фазерът се закрепя по краищата със самонарезни винтове или назъбени гвоздеи.

С цел да се осигури дълъг живот на дървените елементи в конструкцията, е необходимо е те да бъдат обработени с противопожарни и антисептични вещества.

Монтаж на фазера

И натоварването от вятър, и статистическото натоварване от паднал сняг оказват сериозно въздействие на елементите на покрива, в това число и на битумните керемиди. При проектирането на покрива е необходимо да се изчисли неговата височина, която следва да се определи взависимост от силата и посоките на преобладаващите ветрове, количеството паднал сняг. На базата на тези данни, трябва да се подберат ребра с нужната дебелина и да се определи правилната стъпка. Това, а така също и правилният избор на дебелината на материала, образуващ конструкцията за полагане на покривното покритие, ще позволи покривът да издържи на възникващите натоварвания. Можете да се ръководите от данните в приложената по – долу таблица.

Стъпка на ребрата, см
Дебелина на фазера, см
Дебелина на плоскостта, см
Дебелина на дъските, см
60
1,20
1,20
2,00
90
1,80
1,80
2,30
120
2,10
2,10
3,00
150
2,70
2,70
3,70

Голямо значение за дългата експлоатация на покрива, в това число и когато е използвана технология за полагане на битумни керемиди, има осигуряването на температурния режим. Това е особено важно, когато под покрива се обособява жилищно помещение – мансарда. За тази цел е необходима вентилация и проветряване на покрива. Това игнорира появата на излишна влага и образуването на плесен върху елементите на покрива. Образуването на естествена вентилация е резултат от предвидените за вграждане елементи:

отвор за приток на въздух (всмукателен отвор);
канали или вентилационни отвори за неговата циркулация;
изпускателни отвори.

Често проектът на къщата предвижда сайдинг облицовка на стряхата. В такъв случай е необходимо да се поставят допълнително решетки за проветряване или така наречените „софит” перфорирани панели. Те осигуряват постъпването на въздуха във вентилационните отвори. Ако облицовката се извършва с дървена обшивка (вагонка), то вентилацията може да бъде осигурена в съответствие с рисунката вдясно.

Схема на вентилация при облицовка с дървена обшивка (вагонка)

Размерът на каналите за циркулация на въздуха се определя от наклона на скатовете на покрива. При ъгъл на наклона повече от 20 градуса вентилационните отвори трябва да имат височина не повече от пет сантиметра.При ъгъл на наклона по – малък от 20 градуса, тази височина трябва да бъде 8 см.
Изпускателните елементи могат да бъдат разположени в горната част на покрива по следния начин:

решетка на изпускателните отвори на страничните части на покрива;
билен аератор;
изпускателен отвор на покрива.

Извършване монтаж на подложното покритие

Извършва се с цел да се изключи вероятността от протичане на покрива.
Съгласно действащите норми, ако наклонът на покрива е повече от осемнадесет градуса ( 1 : 3 ), допълнителният рулонен хидроизолационен материал се разполага по дължина на челните и корнизните краища на покрива, които се считат за места от които е най – вероятно проникването на влага, на ширина не по – малко от 40,0 см от края. Най – добре ще бъде с този материал да се покрие покривната площ до фасадата. Билото на покрива също допълнително се покрива с изолация с големина не по – малко от 25,0 см. от всяка страна.

Монтаж на подложно покритие

В случай, че наклонът на покрива е от дванадесет до осемнадесет градуса, допълнителният слой под меките керемиди се полага върху цялата повърхност на ската на покрива. Тази операция се изпълнява отдолу нагоре със застъпване между слоетете. Закрепянето на развивания материал се осъществява със специални поцинковани гвоздеи с уголемена глава, на всеки 20, 0 см. Местата на челните съединения допълнително се обработват с битумен мастик.
Преди извършването на монтажа на основната конструкция, ако това е предвидено по проекта, е необходимо към надвеса на ребрата да се прикрепят куки, за поставяне на висящ водоотвод.

Допълнителен изолационен слой

Полагане на челните, корнизните части и уламите

Стрехите на покрива трябва да се подсилят с метални челни планки и с корнизни планки върху подложното покритие. Планките се поставят с припокриване, за тяхното закрепване се използват строителни гвоздеи със стъпка не повече от 12 см. По дължина на корниза върху металната планка се поставя на тъпо еластична самозалепваща лента.

Монтажът на лентата започва с отделянето на защитното фолио, всяка лента се закрепя с гвоздеи към основата. Специално за полагане в уламите се изрязва от рулонното покритие „килим”. Краят на всички рулонни материали допълнително се прикрепва към основата с гвоздеи и се обработват с битумен мастик.

Промазване с битумен мастик

Поставяне на битумните керемиди

Ако е предвидена капандура, то при монтажа на битумните керемиди трябва да се направи разчертаване на ската за осигуряване на правилната стиковка на плочките (гонтите) след прозореца.

За да бъде цветът на покрива равномерен при полагането, използват керемиди едновременно от няколко опаковки. Полагат битумните керемиди на редове, от края на покрива нагоре към билото. Започват работа от низката част на ската, от центъра на корниза в посока на фронтоните.

Първоначалният ред монтират така, че да се осигури разстояние 2,0-3,0 см между долния край на цветчетата на керемидата и началото на билно-корнизната битумна керемида. Крайната керемида с която започва поставянето на втория ред се отрязва така, че да се оформи рисунката на покрива и да препокрие механичното закрепване на предишния ред. Отрязват керемидите по края на фронтонния корниз и го обработват с битумно лепило на ширина от десет сантиметра.

Закрепяне на керемидите

Полагането на битумните керемиди започва с отделяне на защитното фолио от гонтовете, след това всяка плочка се закрепя към основата с гвоздеи, обикновено 4-5 бр. Следващият слой пробива също и предходния.

В последствие под въздействие на слънчевата топлина плочките ще се залепят помежду си и ще се залепят за решетката.

Изпълнение на челните съединения

Там, където скатът на покрива се долепя към стената, се поставя рейка с триъгълна форма и върху нея се полага бутумна керемида. Отгоре се поставя лента (килим за улама) и се промазва с битумен мастик. Височината на залепената към стената лента трябва да бъде не по-малка от 30 см., а в зоните с обилен снеговалеж височината трябва да бъде увеличена. Отгоре съединението се обшива с метална лента (престилка) и се обработва с битумен мастик.

Херметизацията на изходите на комините се изпълнява по подобен начин, вижте рисунката.

При сечение на тухления комин повече от 0,5х0,5 м и неговото разположение перпендикулярно на ската, за да се избегне натрупването на сняг, е желателно да се направи улама зад комина.

За прокарването през покрива на антени, комуникационните тръби и херметизация на покривните проходи се използват специални присъединителни елементи за битумни керемиди, които се закрепят с гвоздеи.
Редовете битумни керемиди, се полагат върху така наречените присъединителни елементи, отрязват се се и след това с битумен мастик се залепят към фланеца. След това върху присъединителния елемент се монтира нужният покривен изход.

Монтаж на керемидите на билото

За целта се използва билна керемида. Тя се дели на три части по перфорацията върху нея, полага се със застъпване пет см. Билната керемида се разполага с късата си страна по дължина на линията на ската.

Дейностите по монтажа на битумните керемиди се извършват в топло, сухо време.

Видео инструкции за Монтаж на битумни керемиди

Video: