Как да подсилим имунната си система – Автоимунни заболявания – Статии

7
Добави коментар
mikael
mikael

 

Имунната система е балансирана мрежа от клетки и органи, които работят заедно, за да ни предпазват от болести. Нейната първа функция е да спира навлизането на чужди белтъци в тялото. Ако въпреки това те проникнат през биологичните бариери, се включват допълнителни механизми за разпознаване и унищожаване на навлезлите микроорганизми.

Хуморалният имунитет е отговорен за производството на антитела, които разпознават собствените от чуждите клетки и ги отстраняват. Имунната система разполага и с друга защитна сила – клетъчно медиираният имунитет. Тя се състои от специфични клетки -„помощници” и „убийци”. Съществува също така и„имунна памет”. Чрез нея отговорът на имунната система при повторна среща с даден патоген е много по-бърз. На тази база се основават ваксините.

При определени условия защитните сили на имунната система намаляват. За поддържането им от огромно значение са балансираният начин на живот и придобиването на здравословни навици.

Много пручвания показват, че стресът и веществата, които се отделят под негово влияние, са една от основните причини за намаляване на имунитета. Като цяло, хората, живеещи в по-малко стрес, са по-здрави.

Съвсем обикновени навици и ежедневни дейности могат да ни помогнат да намалим вредните ефекти на стреса и да подсилим имунната си система.

Сънят

Установено е, че липсата на редовен сън изтощава защитните сили на организма. При продължително безсъние хората стават много по-податливи на инфекции. Особено през сезона на „настинките” и грипа е препоръчителен 7-8 часов редовен сън.

Секс

Ако не можете да заспите, опитайте малко „секс терапия”. По време на секс в мозъка се отделят химични вещества на щастието. Според някои проучвания те предизвикват по-високо производство на lgA, антитела, отговорни за предпазването на организма от проникване на патогени. Тези химични вещества се отделят и когато човек е влюбен, както и при редовни целувки и прегръдки. Техните нива се повишават и от малки количества алкохол. При злоупотреба обаче той има силно негативно въздействие върху имунната система.

Движение

„Движението е живот!” Доказано е, че всекидневна 30 минутна разходка повишава защитните сили на организма, докато прекомерното физическо натоварване, особено при нетренирани хора, ги намалява.

Храна

Здравословното хранене е изключително важно за поддържането на имунната система. То трябва да бъде редовно – 3 пъти на ден в умерени количества, а не веднъж дневно. Избягването на мазните и приемането на богати на витамини и антиоксиданти храни подсилват имунитета. Плодовете и зеленчуците са задължителни особено през зимата.

Музика

Според проучвания на учени от Пенсилвания редовното слушане на предпочитана музика влияе благотворно върху организма и защитните му сили.

Хигиена

Редовното миене на ръцете е предпоставка за намаляване на контакта с патогенните микроорганизми. Въпреки това човек не може да ограничи срещата си с тях. За това най-добрият начин за предпазването от инфекции остава подсилването на защитните сили на организма. Източник:     zdravno.com