Салвия – натурална грижа за здравето – Edna.bg

8
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Снимка:
Thinkstock

Салвията или така нареченият градински чай, има над 700 вида. Това растение носи славата на лековита билка, като сферата му на влияние върху човешкото здраве е повече от широка.

В листата на салвията се съдържа до 2,5% етерично масло. 

В тях има още алкалоиди, флавоноиди, дъбилни вещества, урсолова, олеанолова и хлорогенова кислини, витамин Р, фитонциди, уваол, парадифенол.

Салвията е силен антиоксидант. Тя има противовъзпалително и кръвосъсирващо действие.

Използва се при косопад, заболявания на дихателната система и храносмилателния тракт.

Отвара от салвия се препоръчва при жени над средна възраст, защото намалява потенето и успокоява внезапните топли вълни в периода на климактериума.

С отвара от салвия се налагат изгаряния, ухапвания, кожни заболявания.

Препоръчва се при силни менструални болки, нарушен менструален цикъл и някои гинекологични заболявания.

Салвията помага за укрепване на имунната система и подобряване на храносмилането. Чай от салвия се пие при безсъние, депресия, умора, главоболие.

Градинският чай обаче има и едно по-специално свойство – действа лековито при проблеми с устната хигиена. Доказано е, че савията е приложима при парадонтоза и афти.

Тя е ценна съставка на продукти за устната хигиена с различно приложение. Запарка на салвия помага и при кървящи и клатещи се зъби, пародонтоза и язвички по венеца.

Приложение в домашни условия
Пригответе си запарка от салвия, като залеете шепа листенца от растението с гореща вода.

Оставете да преседи няколко часа, след това с получената запарка можете да правите гаргара или да обтривате с напоено памуче венците, небцето и гърлото.