Доротея Тончева: Радвам се на живота и гледам в бъдещето, не назад

2
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

 На 15 август навръх Богородица Доротея Тончева празнува рожден ден. Днес актрисата гледа само напред в бъдещето и не желае да споделя своите житейски срещи и раздели, нито пък да се връща със спомени в младостта си. Доротея се е посветила единствено на съпруга си Стефан Цанев, поет и драматург, който продължава да пише за нея.

Край морето двойката прекарва 6-7 месеца в годината. Престоят ми в столицата ми се струва цяла вечност. Не обичам да стоя там.

Хората са угрижени и потиснати. А като видя политик, направо се разболявам,

разказва актрисата.

Русенката Доротея с невероятните очи и тембъра на фатална жена е неповторима. По нея всички момчета въздишаха след филма „Черните ангели“. Тя винаги е знаела, че ще бъде актриса. „Като бях малка, баба ми играеше самодейни представления в Русенския театър и все ме влачеше зад кулисите. Оттогава съм влюбена в сцената, но баща ми беше суров, имаше един лаф: „Карагьозчия къща не храни“, имайки предвид артистите. Заради него записах тюркология – беше модна специалност, пък и той беше дипломат в Анкара. Когато замина, се прехвърлих във ВИТИЗ“. Следва скандале гранде, но няма връщане назад. Първият й филм е летящ старт – „С дъх на бадеми“. Играе редом със Стефан Данаилов и Невена Коканова, с Георги Георгиев-Гец.

Майка й, русенската аристократка Лидия, е голяма литераторка. Доротея е взела от нейната мечтателност и фантазьорство. Какво обича най-много? Да гледа непознати хора. „С часове мога да седя отстрани и да гледам минувачите, излъчването им“. Има и едно нещо, което тя ужасно мрази – да говори по телефон. „Не мога. Стъписвам се, когато не виждам човека в очите. И отговарям само с „да“ и „не“.

Хубавицата не се запознава „целенасочено“ с автора на „Пир по време на демокрация“

„Със Стефан бяхме в едни и същи компании 10-15 години. Всеки си имаше друг, ние двамата просто се познавахме, но нищо повече. Аз бях още тийнейджърка, когато изрязвах негови стихотворения и му ги четях. Той беше обвит с някакъв ореол, стиховете му тайно се препечатваха, беше неустоим. И веднъж си казахме, че няма смисъл да се разпиляваме по сокаците, и се оженихме“, обясни на един дъх Доротея.

В бурната й младост името на талантливата актриса беше свързвано с двама не по-малко изявени български актьори – Климент Денчев и Тодор Колев. Бракът й с бате Климбо, както бе известен на малките тв зрители през 60-те и 70-те години, траял няколко месеца, а връзката й с Адама, както наричаха колегите му покойния Тодор Колев, просъществувала доста дълго, но се изчерпала и двойката се разделила.

За Доротея

най-хубавите подаръци, които е получавала, не са нито златни бижута, нито замъци, нито кожени палта. За мен това е една пиеса, написана специално за мен от спътника в живота ми Стефан Цанев

Нали разбирате, че най-хубавото нещо за една актриса е да живее със собствения си драматург вкъщи и той да й пише пиеси.
40 години живеем заедно. Нали разбирате, че винаги, когато изпадна в криза, Стефан ми е подавал ръка. Никога не сме делили славата и приоритетите си. Аз не мога да напиша един ред, от което той е спокоен, а той не може да изиграе една роля.

Поли БОЯНОВА