Съвети при отглеждане на морско свинче

1
Добави коментар
modernway
modernway

  Морските свинчета са мили пухкави гризачи с кротък нрав, които внасят спокойствие в дома и могат да бъдат много добри другари. Точно заради това те са толкова търсени за домашни любимци. Малко приличат на хамстерите с тази разлика, че са по-големи от тях като размери, но иначе се гледат по сходен начин.

  Морските свинчета са приятелски настроени и много социални животни, което ги прави подходящи за дом с деца. Не изискват много грижи, но все пак има някои важни моменти в отглеждането им, на които си струва да се обърне внимание.

Клетка

  Морските свинчета могат да се гледат в клетка или кафез, като е от значение те да не бъдат с малки размери, за да може животното да разполага с достатъчно пространство и да се чувстват комфортно. Морските свинчета се считат за едни от най-едрите гризачи, поради което при тях има ясно изразена нужда от повече място. Не може в кафез за хамстери да гледате морско свинче, ще му бъде прекалено тясно. Специалисти препоръчват, независимо дали гледате едно или две морски свинчета, трябва да им бъде осигурена поне 70 кв. см свободна площ. Ако са три – поне с 90 кв. см.

Бутилка с вода

  В зоомагазините се продават специални бутилки с вода за домашни гризачи. Препоръчва се морското свинче да пие вода от такава бутилка. Така няма опасност да разлива вода в клетката и да цапа наоколо.

Храна

  Морските свинчета не са склонни да преяждат, но това не означава, че храната им не трябва да е внимателно подбирана. Дневната дажба е добре да включва 1/8 купа пелети, малко зеленчуци, трева или сено, които може да са в неограничено количество. Една купа със зеленчуци на ден е достатъчна. Може да наблягате на зеленината и листа от спанак, маруля, къдраво зеле и др. Два пъти седмично за разнообразие животинчето може да получава моркови и тиквички от по-дребните сортове. Тревата и сеното допринасят за укрепване на храносмилателната система и за регулиране растежа на зъбите.

Играчки

  Морските свинчета много обичат да се търкалят в талаш и фураж. Много би им харесало да намират разни играчки скрити в талашената покривка на малкия им дом. Играчките имат още една важна функция – те са средство, с което гризачите си пилят зъбите и така ги поддържат в оптимална големина. Зъбите на гризачите растат през целия им живот и ако те не ги пилят редовно може да пораснат толкова големи че да стигнат до мозъка. Изкуствените играчки могат да се заместят с природни, например ябълки. Тя е вкусен плод, който морското свинче може да гризка колкото си иска. Само преди да я дадете трябва да махнете семките, защото те са отровни.

Легло

  Има различни варианти, с които да се оформи едно хубаво и комфортно легло за морското свинче. Някои стопани правят легла от кърпи, хартиени късове или слагат постелка от вълна. Може да оставите морското свинче само да си нагласи легло от талашитени топчета и стърготини. Какъвто и начин да изберете, не забравяйте, че постелката за легло трябва да е от чисти материали, за да не навреди на здравето на животното.

 

Място за криене

  Макар морските свинчета да са добре приспособени към домашни условия на живот, като всяко животно и те имат нужда от място където да се крият от време на време и да остават сами. Така се подчиняват на своя първичен инстинкт, който в миналото е спасявал дивите морски свинчета от хищници. Може да купите от зоомагазини миниатюрни колибки за морски свинчета.

Сресване

  Морските свинчета, които имат дълга гъста козина трябва да се решат ежедневно, за да се поддържат чисти и в добър вид. Рядко се нуждаят от баня, но когато решите да къпете морското свинче, използвайте специален шампоан, базиран на формула, която да не изсушава кожата и да е подходяща за малки животни. Препоръчва се ноктите да се режат веднъж месечно. Понеже този момент не е особено приятен за малките гризачи е добре от малки да свикнат с него.

Почистване

  Ако клетката, която обитава морското свинче издава неприятен аромат, значи е дошло време да се почиства. Честотата на чистене зависи от това колко голяма е клетката, колко морски свинчета живеят в нея, на каква възраст са и т.н. Малките морски свинчета цапат по-малко, но с напредване на възрастта им се поражда нужда от по-често чистене. За да ви бъде по-лесно, може всеки ден да проверявате и да обирате някой боклук, засъхнала обелка и други остатъци от храна.

Раздвижване

  Физическата активност е също толкова важна за животните, както и за хората. Морските свинчета не правят изключение. Позволявайте на домашния гризач да излиза от клетката и да се разхожда свободно в голямо помещение, което предварително е било обезопасено. Внимавайте да не се търкалят остри предмети по пода, защото то може да попадне на тях и да се нарани. Да няма остатъци от трапезна храна, защото в голямата си част тя също не е полезна за животни.

 

  Морските свинчета живеят средно 5-6 години. Ако са правилно гледани и в добро здраве може да живеят и по-дълго. Те са добри другари и умеят да се отблагодаряват на стопаните си за грижите, които полагат за тях.