ДАНС пресече трафик на антики, уникален ятаган с дръжка от слонова кост сред находките (Снимки)

1
Добави коментар
region.burgas
region.burgas

Автор: Руми Кулакина
На 21 август е проведена операция за пресичане на международен трафик на антики от България към страни от Западна Европа, САЩ и Русия, някои от които са музейни експонати. Един от замесените в трафика е задържан за 24 часа.

Картечница, бойни нарезни карабини и пистолети от Втората световна война са иззети при обиски в Шумен и Велико Търново.

Открити и иззети са и една златна и над 100 сребърни и бронзови антични и средновековни монети. Повечето от монетите са в много добро състояние и датират от различни периоди на римската императорска епоха, но има и такива, които вероятно са на български царе от Средновековието.

Иззети са и множество антични бронзови предмети с различно предназначение, представляващи археологически обекти по смисъла на закона: фибули, коланни апликации, бронзов печат, древен медицински инструмент, както и множество предмети от епохата на Възраждането, сред които ръкописна книга, сребърни гривни, уникален според експертите османски ятаган с дръжка от слонова кост.

Върху част от иззетите предмети, представляващи движими културни ценности, са открити инвентарни номера. Предстои разследването да установи точния им произход.

Сред иззетите антики има ръкописна книга и ценни монети.

Снимки: ДАНС