„Гаранти коза“ вдига 113-метрова сграда в „Младост“

1
Добави коментар
mignews
mignews

Кулата е част от бъдещия проект Grand Kanyon на мястото на магазин „Нова Деница“

Кула с височина 113 метра и 30 етажа ще вдигне в столичния квартал „Младост“ турската компания „Гаранти коза“. Високата сграда е част от проекта за комплекс с жилищни сгради, хотел и търговски център, който дружеството планира да изгради на мястото на бившия магазин „Нова Деница“ в района. Промяната на подробния устройствен план на мястото вече е минала през направление „Архитектура и градоустройство“ и предстои да бъде гласувана от Столичния общински съвет.

Проектът на „Гаранти коза“ е за комплекс под името Grand Kanyon с над 30 000 кв.м разгъната площ. След завършването й 30-етажната кула в него ще се нареди сред най-високите сгради в София. За момента единствен по височина я изпреварва строящият се офис център Capital Fort (126 м) на бул. „Цариградско шосе“, а на приблизително същата височина ще се издигне проектът „Милениум център“ на строителната компания НИКМИ на бул. „България“.

Инвеститор в проекта Grand Kanyon е „Гаранти коза България“ – дъщерно на турската компания, а планираната инвестиция надхвърля 100 млн. евро. Отделно от това компанията вече плати 23 млн. евро за покупката на „Нова Деница“ и съседни парцели за бъдещото строителство. Плановете на турската компания са то да продължи около 30 месеца.  В рамките на проекта е планирана и нова улица, която ще минава между парцела на „Гаранти коза България“ и съседния магазин на Kaufland. Собствениците на двата имота са дали съгласие за целта да бъдат отчуждени части от парцелите им.

Въпреки че турският инвеститор декларира намерение да запази и облагороди съществуващите зелени площи между комплекса и булевард „Ал. Малинов“, срещу подробния устройствен план са внесени няколко възражения. Те са от страна на фирма „Венсим“ (на собствениците на пицарии „Уго“) и от инициативата „Граждани за София“. Арх. Димитър Димитров от гражданското сдружение обясни, че възражението е заради парцел, който попада в т.нар. зона Тго (терени и локални градини за озеленяване) според общия устройствен план. По закон тези терени трябва да бъдат актувани като публична общинска собственост, за да се гарантира запазването им като зелени площи. В случая с „Гаранти коза“ обаче е допуснато земята да бъде придобита от частен инвеститор.

Първоначалният проект на „Гаранти коза България“ предвиждаше растителността отгоре да се запази, а под нея да бъде изградена топла връзка с бъдещата метростанция в близост. Според гражданската организация обаче така ще бъдат засегнати дърветата отгоре, които са над 50-годишни и няма как да бъдат възстановени с компенсаторно залесяване. Вероятно по тази причина в крайния вариант на подробния устройствен план, който ще бъде внесен в общинския съвет, предназначението на парцела е променено и възможността за подземно строителство е премахната.