Алпийски сняг (Euphorbia marginata)

18
Добави коментар
bimbargo
bimbargo

Алпийски сняг (Euphorbia marginata) представлява малък едногодишен храст от сем. Млечкови (Euphorbiaceae), произхождащ от Северна Америка. Листата са сиво – зелени, докато цветовете, разположени по върховете на разклоненията са невзрачни и без особена декоративна стойност. Периодът на цъфтеж е от юли до първите застудявания през октомври. Около съцветията има прицветни листа с широка бяла периферия, които придават „заснежения“ вид на тези цветя и заради което те се наричат „алпийски сняг“.
Популярни цветя са за аранжировки във флористиката.

Място: Алпийския сняг предпочита огрените от директните слънчеви лъчи места, но е приемливо да се отглежда на полусянка. Въпреки, че принципно алпийския сняг е многогодишно растение, при нашите климатични условия не понася зимните студове и се отглежда като едногодишно. Обича високите температури, изглежда чудесно дори и през юлските жеги.

Грижи: Както повечето представители на сем. Млечкови, така и алпийския сняг не обича много вода. Бъдете пестеливи с поливането и не се притеснявайте от засушавания – растенията ги понасят без проблеми. Фатално е преполиването и гежката почва. Почвеният субстрат трябва да бъде лек, въздухо- и водопропусклив с добри дренажни свойства. Понася бедни на хранителни вещества почви.

Размножаване: Със семена, засяти в транспортни саксии през април или на постоянното им място през май. Оптималното разстояние между растенията е около 30 см.

Съвет на градинаря: Работете с ръкавици, тъй като алпийския сняг отделя млечен сок, който дразни кожата.