Изненада! ЦИК отряза „Гражданско сдружение България без цензура” – то няма да може да регистрира наблюдатели

1
Добави коментар
tribali.info
tribali.info

Напливът от желаещи да следят за честността на изборите, който се наблюдава на евровота през май, изглежда е на път да се повтори и сега, след като месец преди изборния ден три неправителствени организации вече са регистрирали 409 наблюдатели. Това показа проверка на „Сега“ в Централната избирателна комисия (ЦИК). Числото ще расте, тъй като Изборният кодекс позволява регистрацията им да продължи до изборния ден. На последния вот беше поставен ненадминатият досега рекорд от 61 хиляди души от 36 различни организации. Огромният им брой накара анализаторите да предупредят, че най-вероятно става въпрос за нова форма на контролиран вот.
И този път сред първите и най-активните е фондация „Младежка толерантност“, която досега е регистрирала 323 души. Организацията се смята за приближена до ДПС, тъй като шефът на управителния й съвет Икмал Джомова е бивш младежки кадър на партията на Ахмед Доган, била е кандидат за евродепутат от движението, както и пресаташе на екоминистерството в предишното правителство. За евроизборите „Младежка толерантност“ мобилизира около 7500 наблюдатели.
74 души е регистрирало „Гражданска инициатива за свободни и демократични избори“ (ГИСДИ) на социолога Михаил Мирчев, което е сред традиционните наблюдатели на вота. 12 свои представители на терен ще има и Институтът за развитие на публичната среда на Антоанета Цонева.
ЦИК е отхвърлила молбата за регистрация на „Гражданско сдружение България без цензура“. В решението на комисията не е записано основанието за отказа. На предните избори НПО-та, свързани с коалицията на Николай Бареков, регистрираха около 22 хил. наблюдатели.
ПРАВА
Една от причините за огромния брой наблюдатели са изключително широките правомощия, предоставени им от новия Изборен кодекс. Те могат да присъстват на всички фази на изборния процес – от отварянето до затварянето на секциите. Имат достъп до заседанията на избирателните комисии, както и в изборните помещения, и присъстват на установяването на резултатите. При поискване им се дава копие от изборния протокол.

31-08-2014 г. 20:39 ч. | прочетено: 471, коментари: 5 |