„Nahm“ – Тайланд и ресторантите на Варна

19
Добави коментар
rumianka82
rumianka82

Тайландската кухня е известна сред гастрономите по света със своите ексцентрични  комбинации и изненадващи вкусове. Затова и екипът на блог „Ресторанти Варна“  реши да надникне в кухнята на тайландския ресторант „Nahm“, заемащ 13-то място в класацията „50-те най-добри ресторанта в света“ през 2014 година.

Отличителният  ресторант „Nahm“ – от блог „Ресторанти Варна“

Ресторант „Nahm“ се намира във впечатляващия Metropolitan Hotel в Банкок. Шеф-готвачът на ресторанта е роденият в Австралия кулинарен майстор от световна класа Дейвид Томпсън. Дори той обаче не си е представял, че неговият ресторант някога би могъл да бъде награден с отличието „Най-добър ресторант в Азия“. Но какво прави тайландския ресторант толкова забележителен, че дори първокласните ресторанти във Варна има какво да научат от него? Екипът на рубриката „Ние, звездната кулинария и ресторантите на Варна“ отбелязва, че в кухнята на „Nahm“ се ценят силните, но свежи вкусове на традиционната тайландска кухня. Кулинарният екип успява да създаде изненадващи специалитети. Десерти, ястия с морски дарове, с месо или зеленчуци – всичко в менюто на тайландския ресторант впечатлява с вида и вкуса си. Но гурме предложенията на ресторанта не са единственото, което го отличава от ресторантите във Варна и по света. Обстановката допълва по идеален начин кулинарните изкушения и предоставя на гостите възможността да се насладят максимално на своя обяд или вечеря в изискана атмосфера. Намиращ се на партерния етаж на ефектния Metropolitan Hotel,  ресторант „Nahm“ предлага на посетителите си красив изглед към открития басейн на хотела. Независимо, дали ще изберат луксозната трапезария на ресторанта или прекрасната тераса, която е идеална за лични и фирмени поводи, гостите със сигурност ще си тръгнат от тайландския ресторант с усмивка, удовлетворение и желание за повторно посещение. А това е целта на всеки един добър ресторант във Варна и по света, нали?

Успехите на ресторант „Nahm“ – вдъхновение за ресторантите във Варна

Изключително важна роля за успеха на всички ресторанти във Варна и по света играе главният готвач. Според  екипа на блог „Ресторанти Варна“ той е този, който създава меню от уникални ястия и по този начин изгражда специфичния облик на ресторанта. Тайландският ресторант „Nahm“ определено може да се гордее със своя шеф-готвач. Дейвид Томпсън познава хранителните съставки не само от кулинарна гледна точка, а в дълбочина, което му позволява да създава отличителни гурме креации. Когато не се намира в кухнята, Томпсън е още автор, телевизионен говорител и всепризнат експерт по тайландска кухня. Познаването на кулинарното изкуство в детайли е цел и движеща сила за майстор-готвачите в първокласните ресторанти на Варна. Шеф-готвачът на ресторант Вила Марциана например успешно съчетава знанията и уменията си в областта на световната гурме кулинария с вековните български гастрономически традиции. Така той предлага на посетителите на гурме ресторанта до Варна неустоими специалитети, доставящи наслада за всички сетива.  Професионалният опит на кулинарните екипи в ресторантите на Варна и по света също е важен фактор по пътя към успеха. Екипът на рубриката „Ние, звездната кулинария и ресторантите на Варна“ Ви връща малко назад във времето, за да проследи богатия опит на кулинарния майстор Дейвид Томпсън. Преди  „Nahm“ да отвори врати Томпсън работи в Darley Street Thai в Сидни – ресторант, дебютирал през 1991 година, на който осем последователни години е присъждано отличието „Най-добър тайландски ресторант“ от Sydney Morning Herald. Австралийският кулинарен майстор допринася за успехите и на следващите ресторанти, в които работи – Sailors’ Thai в Сидни и лондонския „Nahm“, който става първият тайландски ресторант със звезда от Мишлен. Екипът на блог „Ресторанти Варна“ отбелязва, че ресторант „Nahm“ е удостоен и с престижното 13-то място в класацията „50-те най-добри ресторанта в света“, както и с наградата „Най-добър ресторант в Азия“. Забележителнен списък с награди, които могат да вдъхновят готвачите на всички ресторанти във Варна!

Кулинарната философия на „Nahm“ – доближава ли се до тази в добрите ресторанти на Варна?

Шеф-готвачът на ресторанта в Банкок вярва, че автентичното тайландско ястие е „упражнение по баланс“, динамично взаимодействие между топло и студено, кисело, сладко и солено. В кухнята той използва продукти с богати вкусови и ароматни качества (като чесън, паста от скариди, чили, лимонова трева), които комбинира, създавайки пленителна хармонична елегантност. Екипът на блог „Ресторанти Варна“ отбелязва, че Томпсън често включва в рецептите си автентични тайландски съставки, които са позабравени от готвачите в останалите тайландски ресторанти. Почитта към автентичната местна кухня със сигурност заслужава овациите на гастрономите и може да послужи за пример на ресторантите във Варна. Подобно на най-добрите ресторанти във Варна, сред които и Вила Марциана, в ресторант „Nahm“ пресните продукти местно производство са неизменно присъстващи в кухнята. Менюто на успешния тайландски ресторант включва леки и артистични предястия като пушена риба и кнедли с фъстъци и тапиока или салата от сладководни раци със свинско и азиатска  луличка. А за любителите на „по-огнените“ вкусове Томпсън е предвидил ястия като варени млени скариди с шалот, чили, кориандър, зеленчуци и пушено свинско месо или патешки яйца със скариди, придружени от печен на грил сом и пресни зеленчуци.  Всичко това превръща ресторант „Nahm“ в желана гурме дестинация за гастрономите. А ако нямате планове да пътувате до Тайланд, екипът на ресторант Вила Марциана до Варна Ви предлага незабравимо кулинарно пътешествие съвсем близо до морската столица!

Още новини от рубриката „Ние, звездната кулинария и ресторантите на Варна“