В бъдещ кабинет на Борисов – Близнашки правосъден министър, Бъчварова вицепремиер

1
Добави коментар
Hashtag-bg
Hashtag-bg

01
Септември
2014 10:04

Румяна Бъчварова ще е вицепремиер в бъдещия кабинет на Бойко Борисов, научи „Стандарт“. Тя беше шеф на кабинета на Бойко Борисов по време на управлението на ГЕРБ, а от началото на тази година стана и член на Изпълнителната комисия на партията. Според прогнозите, засега Бъчварова може да поеме министерството, което ще се сформира – на електронното управление. Освен за него тя ще отговаря и за държавната администрация. Бъчварова нашумя наскоро, след като нейна дългогодишна бизнеспартньорка беше арестувана от ДАНС по обвинение за търговия с деца.

Почти сигурно е, че ГЕРБ ще закрие създаденото от правителството на Орешарски министерство на инвестиционното проектиране. В управленската програма на партията едно от основните неща, които кабинетът начело с Бойко Борисов смята да направи, е да продължи строежа на магистралите „Хемус“ и „Струма“, както и да въведе ТОЛ такса за пътищата у нас. Така таксите за коли, ТИР-ове и рейсове ще се изчисляват на базата на изминатите километри, а няма да се плаща за определено време. Сумите ще са различни за отделните превозни средства. Не става ясно дали въвеждането на ТОЛ такси ще отмени купуването на винетки.

Очаква се трима от министрите в кабинета Близнашки – Румен Порожанов на финансите, Даниел Митов на външните работи и Румяна Коларова на образованието, вероятно да запазят постовете си във ведомствата. Самият служебен премиер Георги Близнашки пък също може да остане в следващ кабинет на Борисов, но като правосъден министър. Другата вероятност, обсъждана за неговото бъдеще, е да стане посланик.

Ивайло Московски почти сигурно ще седне в старото си кресло – на министър на транспорта. Делян Добрев ще е министър на енергетиката във ведомството, което най-вероятно ще се отдели от икономиката. Очаква се Томислав Дончев, който в момента е евродепутат, да отговаря за еврофондовете. Постът вътрешен министър засега остава неясен, но в структурите не ГЕРБ се обсъждат две имена – това на бившия зам.-вътрешен министър Веселин Вучков и това на бившия председател на комисията по досиетата по време на управлението на СДС Методи Андреев.

Автор: Хаштаг-BG