Работа с моторна коса – храсторез

1
Добави коментар
agrokom
agrokom

Изборът на подходящия нож за работа и подходящото предпазно облекло ще доведе до по-бързо изпълнение на възложената задача  и по-безопасна работа с моторната коса – храсторез.

Избирайте правилното облекло и оборудване!
Носете плътно прилепващи гащеризон или дебели дънки, риза с дълъг ръкав и евентуално ръкавици, за да се избегне надраскване и кожени ботуши или обувки за работа. Каска с антифони и защитен екран за лицето ще защити слуха и очите ви. Въпреки защитният екран за лицето, не е изключено попадането на хвърчащи пърчета клечки под екрана, за това е добре да се използват и защитни очила.
Ръцете ви ще се уморят бързо ако използвате моторна коса – храсторез без сбруя или някои го наричат самар. Леките моторни коси идват с лека единична сбруя – обикновено е презрамка за през рамо, която е подходяща за краткосрочна работа. За големи моторни коси се използва самар, който може да се регулира по височината на косача, позволява закачане на моторната коса в позиция „на кантар“ – така се балансира тежестта. Целта е да се регулира така, че ръцете ви да са в удобна позиция, когато ножа на моторната коса е на няколко сантиметра над земята.

Изберете правилен режещ нож за работа. Режещите гарнитури при моторните коси се разделят на 3 основни категории: кордови глави, ножове за трева и циркулярни дискове. Кордовите глави са по-ефективни при косене на дълга трева, отколкото ножовете с 3 лъча примерно, които лесно могат да се затлачват с трева, особено ако е и влажна. Кордовите глави използват здрава корда, която може да бъде с кръгло сечение, квадратна, триъгълна, гладка, назъбена, със сърцевина от метална жица и др. Ножовете за трева превъзхождат кордовите глави при използване на терени с по-дебела трева, гъсталаци, малинаци, къпинаци и др. Ножовете биват с 2,3,4,8 зъба за рязане на тревна растителност с различна плътност. За фъсти вдървесинени храсти, фиданки и малки дървета, се използват циркулярни дискове с 20 до 80 зъба.
Косенето на трева с моторната коса се извършва в едната посока – буквално се замахва в едната посока като описвате 180 градусова дъга пред себе си и пристъпвате напред след всеки замах. Работи се по модел на ивици – на откос, с ширина обхвата на моторната коса . Ножът на храстореза обикновено се върти в посока обратна на часовниковата стрелка, така че отломките се изхвърлят на ляво. По този начин като косите следващата ивица, когато тревата се отреже, тя ще падне в чистата зона от предишната окосена ивица.
За по-висока трева се коси в двете посоки. Направете първият отрез на около половината от височината на тревата, като замахвате на дясно, след това втори отрез точно над височината на земята, като замахвате наляво. Това ще предотврати затлачването на ножа и замотаването му с трева, особено ако тревата е гъста и мокра. Ако работите около дървета или растения, които не искате да повредите, по-добре е да използвате кордова глава. Използвайте кордова глава и при извършване на окрайчване, около декоративни храсти, камъни и др.
За да отрежете по-здрави растения като къпини и лози, започнете да режете от горния край на растението, като поклащате моторната коса наляво, надясно и продължете да режете надолу с подобно на кълцане движение. Нека самара да осигурява точката на баланс и да носи теглото на машината.

Когато режете с вашата моторна коса фиданки и малки дървета, извършвайте разреза с частта на диска между 10 и 11 часа (за дискове, които се въртят обратно на часовниковата стрелка). По дози начин се намалява обратния удар от срещата на диска и материала. Винаги дръжте здраво моторната коса, когато режете по-здрави и масивни материали.