Резачки за дърва – омасляване

1
Добави коментар
agrokom
agrokom

При закупуването особено от големите вериги магазини, резачките за дърва са с празни резервоари и първоначалното зареждане и запалване, трябва да се направи от купувача. Друг е момента, когато резачката се закупи от малък магазин или сервиз, където персонала обяснява как се обслужва и тества резачката пред купувача. Омасляването на веригата е много важен процес, при който се смазват звената на веригата и звездочката на шината, което спомага за по-бавното им износване. Омасляването на съвременните резачки за дърва е автоматичен процес, въпреки това е нужно да се запознаете с изискванията за омасляване на вашата машина, посочени в инструкцията на резачката.

Инструкции за проверка на правилното омасляване на резачките за дърва:

1. Проверете кой от двата резервоара е за маслото. Обикновено масленият резервоар на резачките за дърва се намира в предният край на машината – близо до шината и е обозначен примерно с капка масло и зъб от верига или подобрен символ. Добре е за по-сигурно да проверите и в инструкцията на резачката. Когато сте сигурни, че това е масленият резервоар, го напълнете до горе и запалете резачката за дърва.

2. Най-лесният начин да проверите дали резачката хвърля масло е както е запалена, задръжте машината с шината близо до лист хартия или светла повърхност и форсирайте резачката. Обикновено при този тест резачките за дърва оставят фини капки масло върху хартията или повърхността, върху която се тества, а когато се задържи на едно място се оформя тънка черта от масло. Ако не се появи масло няколко секунди след като сте започнали теста, значи нещо не е наред по смазването на резачката.

3. Изключете резачката за дърва ако нямате смазване на веригата. Работата на резачките за дърва без правилно омасляване може да доведе до скъсване на веригата, посиняване на шината и или затягане на звездочката, както и отваряне на шината. Не са изключени и нещастни случаи. Сигурен признак на несмазваща резачка е появата на искри при по-продължително форсиране и посиняване на шината в последствие.  Винаги носете защитни очила, ръкавици, затворени обувки и подходящо облекло при използването на резачки за дърва.

4. Проверете масленият резервоар дали е пълен и ако не е, го напълнете до горе с масло за веригата за да елиминирате възможността да нямате смазване от недостатъчно масло. Свалете веригата и шината. Работете много бавно, без излишни емоции, използвайте ръкавици при съприкосновение с мазните вериги.

5. Проверете и почистете отвора за смазване на веригата и шината, намиращ се на корпуса на резачките за дърва, там където ляга шината. Този отвор се свързва с отвора за смазване на шината и по него маслото преминава по канала на шината и я смазва заедно с веригата.

6. Запалете резачката за дърва, форсирайте машината и наблюдавайте дали излиза масло от отвора в корпуса, от който излиза маслото за смазването на шината и веригата. Ако не излиза масло, най-вероятно проблема е от износване на червяка или буталцето на маслената помпа или има „изпечено“ гумено съединение и в системата влиза въздух. Ако от отвора излиза масло, продължете към следващата точка. Износването на маслената помпа при резачките за дърва е съвсем нормален процес и за да удължите живота и използвайте чисто масло за смазване на шината и веригата.

7. В някои случаи причинатата за лошо смазване е елементарна и се дължи на прекалено зацапана верига. При продължителна работа веригите на резачките за дърва се спластяват с изгоряло масло, прах и пилки и колкото повече се замърсяват, толкова повече омасляването им се влошава, а с това се влошава и смазването на звездочката на шината. Използвайте стар парцал за да изчистите натрупаното масло, прах и стърготини по веригата. Ако замърсяването не се отстранява лесно, може да я измиете с бензин.

8. Изчистете и канала на шината, по който върви веригата и отвора за смазване, намиращ се отстрани на шината, непосредствено в нейното начало. Запушен отвор за смазване на шината е доста често срещана причина за лошо смазване на резачките за дърва или липса на такова.

9. Сложете обратно шината и веригата на резачката за дърва, запалете я и повторете от стъпка 2. Ако все още нямате омасляване, обърнете се към квалифициран сервиз за подмяна на повредената част.