Астрономически телескопи за начинаещи и напреднали любители | Изгодни цени

1
Добави коментар
sotis
sotis

Защо телескопите „Добсън“ са сред най-предпочитаните от астрономите любители?

   Ако имате известен опит и познания в областта на астронаблюденията, то няма защо да ви убеждавам в предимствата на телескопите „Добсън”. Но ако сега навлизате в невероятния свят на любителската астрономия или сте преживяли разочарование от широко рекламираните „телескопи” за по стотина лева, то струва си да опитате отново, … но този път с истински телескоп.

   Телескопът „Добсън” съчетава предимствата на оптичната система на класическия „нютонов” телескоп – рефлектор и солидната, но изключително проста и лесна за ползване „Добсън” монтировка. Този опростен механичен дизайн на алт-азимутална монтировка е предложен и популяризиран от астронома-аматьор Джон Добсън и поради многото си предимства и ниска цена добива голяма популярност сред любителите астрономи. Благодарение на този функционален дизайн е възможно да се създаде голям, но лесен за ползване, лесен за пренасяне, евтин любителски телескоп. Телескопът е оптимизиран както за планетарни и лунни наблюдения, така и за наблюдения на обекти от дълбокото небе – звездни купoве, мъглявини и галактики. Тъй като този тип наблюдения изискват голяма апертура (диаметър на обектива), то поради достъпната цена на монтировката, способна да носи такива апертури, телескопите „Добсън” са идеално решение за любителите – астрономи. Простата разглобяема конструкция на телескопа позволява свободно и лесно пренасяне до подходящи места за наблюдение, където градските светлини и замърсявания в атмосферата, не оказват своето отрицателно влияние. Поради безспорните предимства на този тип телескопи, редица големи производители също произвеждат телескопи „Добсън” и ги предлагат на пазара.

   Телескопите „Добсън” дадоха силен тласък на интереса към любителската астрономия и направиха напълно достъпно закупуването на мощен, но евтин телескоп, с нищо неотстъпващ при визуалните наблюдения на скъпите професионални телескопи.

Не се колебайте, това е телескопът за Вас !