ВАШАТА ОПЕРАЦИЯ ЗА АНАЛНА ФИСУРА д-р Антон Тодоров

1
Добави коментар
Mitakus69
Mitakus69

ВАШАТА ОПЕРАЦИЯ ЗА АНАЛНА ФИСУРА Отговори на най-често задаваните от пациентите въпроси: Какво е аналната фисура? Аналната фисура най-често започва като нараняване на лигавицата на самия край на правото черво. По-късно това нараняване се превръща в хронична, силно болезнена язвичка. Заболяването може да засегне всяка възраст и е най-характерно при индивиди с предразположени към запек. Аналната фисура причинява пареща болка при изхождане, която може да продължи няколко часа след това. Други симптоми са оскъдно кървене и упорит сърбеж. Това заболяване протича хронично, като някои хора решават проблема си с подходяща диета. При други се налага оперативно лечение.

Как би могла да ми помогне операцията? Вашият хирург би препоръчал оперативно лечение на фисурата, когато е сигурен, че неможе да ви помогне по друг начин. Целта на операцията е да облекчи болката и да подпомогне зарастването й. Озздравяване настъпва за около 2 до 4 седмици.

Каква подготовка е необходима? Обикновено никаква особена подготовка не е необходима. Може да постъпите в болница в деня на операцията. Необходимо е да не сте закусвали и пили течности същата сутрин. Анестезията осигурява напълно безболезнена операция.

Какво става след операцията? • Вие ще имате превръзка с подходящ обезболяващ унгвент поставена като “фитил” във входа на ануса. Това се прави с цел да бъде преустановено изцяло дори и най-лекото кръвотечение. Трябва да издържите тази превръзка няколко часа. • Известен дискомфорт е неизбежен. Не се колебайте да поискате обезболяващи или успокоителни средства от дежурната медицинска сестра. • След свалянето на първата превръзка оплакванията изчезват напълно.

Диета Хранете се с колкото е възможно по-разнообразна храна без да се ограничавате. Принудителното гладуване или едностранчивото хранене води до запек и доста болезнено първо изхождане. Ако по принцип изпражненията ви са твърди, взимайте всяка сутрин след операцията по 1 лъжица течен парафин сутрин на гладно в продължение на една седмица.

Трудно ли ще бъде първото изхождане? Нормално е първото изхождане да настъпи на 2 или 3 ден. Наличието на необилно количество кръв не бива да ви притеснява и е напълно нормално. Добра идея е да вземете обезболяващо прахче / напр. Аулин или др. / 15 –20 минути преди да отидете до тоалетната.

Лична хигиена и грижи в дома. • На второто денонощие след операцията започват да се правят седящи бани с приятна за тялото топла вода и разтвор на Калиев парманганат два пъти дневно за по 3 – 4 минути. След това поставете на ануса памуче с унгвент / предписан от вашия хирург/. • В първите дни е нормално да имате оскъдно кървене на превръзката, когато правите бани и при изхождане. • Важно е да поддържате чиста областта около ануса, но без да се употребява сапун др. подобни средства.

Колко време ще бъда в болницата? Може да се приберете в къщи още същия или на следващия ден. Ако бъдете изписан още същия ден не трябва да шофирате.

Какво трябва да направя ако забележа кървене в къщи? Напълно нормално е да има малко количество кръв от ануса в първите 7-10 дни след операцията. Това става най-често при изхождане и при забърсване върху тоалентата хартия. Не трябва да се тревожите за това. В изключително редките случаи, когато забележите голямо количество кръв със съсиреци се обадете незабавно на вашия хирург.

Колко дни болнични са ми необходими? • Времето необходимо за да поемате отново на нормалните си задължения варира много в зависимост от индивидуалната чуствителност на всеки човек и от това каква работа трябва да върши. • Обикновено няколко дни са напълно достатъчни.

Има ли странични ефекти от операцията? В изключително редки случаи се наблюдава временно отслабване на мускулатурата на аналния сфинктер. В такива случаи съществуват комплекс от подходящи упражнения и лекарства. Обадете се на вашия хирург.

Може ли фисурата да се появи отново? Самата фисура зараства за 2 до 4 седмици, а оплакванията изчезват много по-рано. За съжаление не може да се даде пълна гаранция, че фисурата няма да се появи отново в някакъв момент в бъдещето. Обикновено това може да се случи след диетична грешка или тежък запек.

Всеки пациент трябва да знае, че след операцията трябва да спазва разумен режим.

Какъв да бъде този режим? • Най–важно е да се създаде навик за редовна дефекация. Всичко друго е допълнително. • Приемайте богата на влакнини храна – пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци, зърнени храни, овесени ядки, варива, ориз. • Пийте повече течности – 6 – 8 чаши на ден – вода, чай, кафе, плодови сокове, супи и бульони. • Създайте си навик за ходене в тоалетната всеки ден по едно и същи време и се старайте да не го нарушавате. • Понякога много помага ако половин час преди това изпиете на гладно чаша прясно мляко с лъжица мед. • Ако въпреки това имате проблеми обърнете се към вашия хирург. • Поддържайте личната си хигиена поне два пъти дневно топла вода без сапун.