Разходка из Национален парк „Централен Балкан“ и красотата на Резерват „Боатин“

13
Добави коментар
firmen-katalog
firmen-katalog

България е страна, надарена с уникална красота. Не са много страните, които се гордеят с обширни равнини, с дивни планини и вековни гори, с излаз на море. А родината ни, макар и малка по площ, се радва на всички тези богатства. Имаме си и цели три национални парка, бранещи великолепието на природата ни – Национален парк „Рила“, Национален парк „Пирин“ и Национален парк „Централен Балкан“. И трите притежаващи красота, достойна за уважение!

Особено трудно би било да опишем цялата прелест на някой от парковете ни, за това днес ще се спрем само на една малка частица от очарованието на Природен парк „Централен Балкан“ и в частност – Биосферен резерват „Боатин“.

Резерват Боатин

Резерватът заема най-западната част от националния парк, разполагайки се на десетина километра от очарователния ни град Тетевен. Резерват „Боатин“ заема площ от почти 1600 хектара, а надморската височина варира – от осемстотин до две хиляди метра. Причината за това е, че той се простира на територия, обхващаща силно разчленени и доста стръмни склонове. И въпреки това той е най-подходящото място за пешеходен туризъм. Разходката Ви тук ще е просто пленителна. Почти цялата територия на резервата е заета от гори, из които ще се разхождате. Тишината и красотата, която цари в тях, ще внесе и у Вас спокойствие. А и в близост лесно ще откриете места като Семеен хотел „Еница“, Тетевен, където да се настаните, за да прекарате повече време в близост до прелестта на резервата.

Семеен хотел Еница, Тетевен

Ако сте от хората, обичащи разходките из планината, пикниците сред природата, възхищаващи се спиращите дъха гледки и прекланящи се пред съвършенството на природата, то Биосферен резерват „Боатин“ е идеалното място за екскурзия и почивка. Тук ще можете да посетите една от най-хубавите и напълно запазени букови гори у нас и на Балканския полуостров. Ще можете да се настаните сред тишината ѝ и с любопитство да разгледате дърветата, извисяващи се на четиридесет – петдесет метра височина. Всъщност, това са и най-високите букови дървета у нас. А възрастта на им варира от сто и тридесет до двестагодишна възраст.

Но не само широколистни, са горите тук. Ако искате да усетите аромата, който се носи в иглолистната гора, то тук ще откриете чудесни места за това. Резерват „Боатин“ се гордее и с чисти смърчови гори, чиято възраст е около осемдесет – сто години. А след горите идва ред и на зелените тучни пасища.

Национален парк Централен Балкан

С малко повече късмет по време на разходката из магичните гори тук ще срещнете и някой от типичните за местността представители на животинския свят. Из гористите части бродят сърни и елени. Може да срещнете диви котки и свине. Срещат се и лисици, и златки. А чудните скали сред смърчовите гори биват обитавани и от кафяви мечки. Те са най-големият хищник у нас и представляват защитен вид в Европа. Много са и птиците, които ще кръжат наоколо – около шестдесет и четири вида.

Като цяло разходката из Резерват „Боатин“ и Национален парк „Централен Балкан“ ще бъде едно истинско приключение – вълнуващо и много приятно. Тук времето ще минава неусетно и ще Ви се иска въобще да не си тръгвате от тук – толкова спокойни и щастливи ще бъдете. Но все пак, след дългата разходка ще имате нужда и от малко почивка. А чудната Вила „Боатин“, Тетевен ще Ви предложи идеалните условия за това.