Родолюбци извиха хоро за Съединението под проливен дъжд в Пловдив (снимки и видео)

13
Добави коментар
topplovdiv
topplovdiv

Под проливен дъжд членовете на комитет „Родолюбие“ направиха пред Военния клуб в Пловдив възстановка на историческите събития от 6 септември 1885 година.

В чест на Съединението на Княжество България и Източна Румелия и Деня на Пловдив ентусиастите извиха кръшно хоро под звуците на гайди и тъпани и под проливен дъжд, който се лееше на талази. Родолюбците обаче не се изплашиха от неблагоприятното време и с пушечни изстрели и викове „Да живее България!“ повдигнаха патриотичния дух на пловдивчани, дошли на централния площад да видят възстановката.

Събитието бе част от програмата, с която цял ден днес в Пловдив се отбелязва 129-ата годишнина от Съединението. С всяка изминала година в традиционните възстановки се включват все повече участници. Съхраняването на историческата памет е дълг на всеки българин, убедени са членовете на „Родолюбие“, които с патриотична всеотдайност пресъздават славните моменти от миналото ни.

Кулминацията на тържествата за Деня на Съединението е тържествената заря-проверка, която започва в 20.30 часа на площад „Съединение“.