Наръчник за хранене – столчета и аксесоари

1
Добави коментар
babybgshop
babybgshop

 

 

Всичко, което трябва да знаете за детското хранене, столчетата за хранене и уредите,които да използвате

 

От първото кърмене, до момента с три яденета на ден, храненето на едно бебе може да е един от най-отплащащите се процеси в най-ранния период на отглеждането. А за да имате успех, трябва както вие, така и вашият мъник да сте поготвени и спокойни. Така че прочетете нашия наръчник, където ще откриете цялата информация за различните подходи при хранене, както и оборудването, което сме готови да ви предложим.

 

Съвети и трикове за храненето:

–         Освен ако не сте на разположение денонощно, за да кърмите своето бебе, ще имате нужда от различни шишета. Експертите препоръчват хранене с шише на сукалче след 4-6 седмици.

–         Не всяко бебе обича да се храни и от двете гърди, така че изчакайте търпеливо да направи своя избор.

–         Не преминавайте от кърмене към бебешка храна, докато не се уверите, че бебето е готово. Средно този процес отнема около 6 месеца, но трябва да гледате и определени признаци, като повишен апетит, дъвкателни движения и дали детето посяга към храната в чинията ви.

–         Храненето на едно бебе винаги е било придружено с голяма бъркотия и петна. Понякога пренебрегвайте изискания стил и се насладете на бъркотията.

–         Ако бебето ви не хареса вкуса на определена храна, не го насилвайте, но и не се отказвайте. Вкусовите рецептори се развиват всеки ден, така че пробвйте пак след седмица.

–         Не бива да имате твърде много различни биберони.

 

КЪРМЕНЕТО

Ако кърменето не е проблем за вас или за вашето бебе – то природата ви е осигурила почти всичко необходимо. Има само някои малки неща, които може да ви помогнат, за да бъде кърменето по лесно и удобно за двама ви.

 

Помпи за кърма

Дали, за да ви смени партньорът по време на безсънните нощни смени, или защото искате да се върнете обратно на работа, помпите за кърма са изключително полезни.

 

Две помпи – едно приложение

Има два вида помпи за кърма – електрически или ръчни.  Трябва да изберете своята според това колко често ще я използвате – дали само от време на време или ежедневно, тъй като сте работещ родител.

 

Електрически помпи за кърма

Електрическите помпи за кърма свършват работата по бързо и ефикасно. Те са по-скъпи от ръчните, но ще си струва , ако този процес ще е част от ежедневието ви. Електрическите помпи биват единични, двойни или портативни. Двойните помпи изцеждат кърмата и от двете гърди едновременно, така че това съкращава времето на половина. Портативните или мини електрическите помпи са по-малки и леки от останалите модели и се използват, както чрез включване в електрическата мрежа, така и с батерии.

 

Ръчни помпи за кърма

Ръчните помпи са леки, малки и евтини – и са наистина това от което се нуждаете, ако трябва да подготвите шише с храна или да изцедите мляко, за да отпуснете напрежението.

 

Съхранение на млякото

Помпите за храна са съпроводени с едно или повече шишета за хранене, но може да са ви необходими още шишета за съхранение.

 

Стерилизатори

 Шишетата за храна на новородено трябва задължително да се стерилизират, така че електрически стерилизатор или стерилизатор за микровълнова печка, е удобна алтернатива на преваряването в тенджера с вода.

 

Успокояване

Има силиконови протектори за зърна, които ги предпазват по време на кърмене, кремове за зърна, които заздравяват кожата, както и подплънки за кърмачките.

 

ХРАНЕНЕ С ШИШЕ

Има огромно разнообразие при избора на шишета в зависимост от тяхната форма, материал, размер или сила на притока на мляко/

 

Избор на шише

Най-често той опира до следното:

–         Пластмасови шишета за многократна употреба – популярни, здрави и евтини

–         Стъклени шишета за многократна употреба – някои родители вярват , че стъклените шишета са по-безопасни при храненето. Изцяло въпрос на личен избор.

–         Шишета за еднократна употреба.

 

Избор на биберон

Подходящият биберон за вашето бебе се определя от неговата възраст. Повечето са направени от силикон като има различни форми, от които да избирате – бебето прави лесен избора ви като суче от този, който му харесва. Размерът на биберона също е от значение, започнете с малки биберони за новородени и преминете към по-големите с възрастта – силата на потока мляко също се определя от възрастта на бебето. Проверете внимателно опаковката или описанието в интернет, за да сте сигурни, че сте избрали правилния.

 

Разумно мислене

Много хубави неща могат да се кажат за комплектите за хранене на новородено. Обикновено те съдържат шишета, биберони, залъгалки, четка за почистване – с една дума – всичко необходимо. Съществуват и специални антиколикови шишета. Те предотвратяват поглъщането на въздух, докато бебето пие като с тяхна помощ става по-лесно преминаването от кърмене към хранене с шише.

 

Нагреватели и термочанти

Нагревателите са важен уред, който ви помага да затоплите млякото до перфектната температура за вашето бебе. А предназначението на термочантите е да поддържат температурата на млякото възможно най-дълго, докато сте на разходка с бебето.

 

Стерилизатори

Шишетата за храна на новородено трябва задължително да се стерилизират, така че електрически стерилизатор или стерилизатор за микровълнова печка, е добра алтернатива на преваряването в тенджера с вода.

 

Малки екстри

Четката за почистване на шишета е важна , за да държите шишетата си чисти и готови за използване. Отцедниците и кошниците ще ви помогнат да изсушавате и държите шишетата лесно между храненията.

 

Спортни чаши

Когато стане време да преминете от шише към чаша, може да си спестите много разплискване и поливане със спортната чаша. Има модели с най-различни форми, но не забравяйте да обърнете внимание на тези с лесни за захващане дръжки и неплъзгаща се основа.

 

ОТБИВАНЕ

Не дълго след като станете специалисти в нелеката задача да кърмите своето бебе, идва следващото предизвикателство свързано с храненето: Да преминете към твърдите храни. Тази трудна мисия се нарича отбиване и започва, когато бебето ви започне да открива и да се наслаждава на много от храните, които приготвяте. Така че ето от какво се нуждаете, като изключим търпението и доброто запасяване с лигавници и салфетки.

 

Чинии и прибори

Когато сервирате първото вкусно ястие на вашето бебе, ще ви трябва комплект от малки меки лъжички (освен, ако не оставите бебето си само да се отбие – в този случай неговите пръстчета са достатъчни) и удароустойчиви (нечупливи) купи и чинии. Предлагаме страхотен избор, включително някои много хитри решения като сензорни лъжички и чинии с подразделения, които ще ви позволят да сервирате едновременно няколко различни ястия.

 

Лигавници и подложки

Както е известно не цялата храна отива в устата на бебето ви, да не кажем , че количеството е доста малко. Така че ще ви трябват доста лигавници. Лигавниците като руло ще поемат по-голямата част от храната , която падне, а по широките ще ви осигурят минимално укапване. Подложките също предпазват – дали на масата, на столчето за хранене или на пода до основата на столчето.

 

Контейнери за съхранение на храна

Тъй като, за да се нахрани едно бебе са необходими няколко хапки, контейнерите за храна са изключително важни – особено, ако отделяте от ценното си време за да приготвите полезна домашна храна. С повече контейнери ще може да държите повече храна и да съхранявате тази, която не е необходима в момента в хладилника или фризера.

 

Приготвяне на храната

Ако кухнята ви е добре оборудвана няма да имате нужда от допълнителни уреди , когато стигнете етапа за хранене с лъжица. Но в противен случай има няколко помощника, които можем да ви предложим – миниблендери, уреди за готвене, уреди за готвене на пара, мини роботи за приготвяне на пюрета. С тях ще сте сигурни, че давате на бебето си винаги прясна и полезна храна.

 

Божествена храна!

След съвсем кратко време мъникът ви ще яде по три яденета на ден, ставайки равноправен член на семейството (без нужда да добавяте сол или захар). Готовите пюрета могат да са изключително ценен приятел , ако храните бебето си с лъжица, ако не сте вкъщи и нямате блендер или пък, ако сте си у дома, но просто сте капнали от умора. Вижте разнообразието, което предлагаме от храни за деца над 4 месеца, 7 месеца и 10 месеца.

 

СТОЛЧЕТА ЗА ХРАНЕНЕ

Веднага след като бебето ви започне да се храни с по-твърди храни и може да стои без чужда помощ, ще трябва да му намерите стол, на който да стои. За бебето изгледа от високия стол е много вълнуващ – на нивото на очите на възрастните е, може да се храни с твърди храни и има страхотен изглед, от където да опознава.  За да бъде осигурена сигурността на бебето, нашите високи столове имат предпазни колани, но не забравяйте, че не бива да оставяте бебето си без надзор докато е на столче за хранене.

 

Ето и изборът ви:

Дървени столчета за хранене

Много предпочитани, защото се вписват добре сред останалите мебели. Дървените столчета са с различни размери и форми.

 

Модерни столчета за хранене

От тези столчета има изключително богат избор – стандартни, пригодени за ежедневната ви употреба или стилни, с модерни линии и дизайн. Трябва да се съобразите, както с бюджета, който можете да отделите, така и с пространството в дома ви, дали тапицерията се пере, подвижността им (доколкото ви е нужна) и до колко могат да се регулират. Някои от столчетата имат регулируема облегалка, много удобна, ако мъникът обича да дремва след ядене. Премахващите се табли на някои столчета за хранене ви дават свободата, детето да се храни на масата с вас.

 

Сгъващи се столчета за хранене

Може да звучи ясно, но ако пространството в кухнята или трапезарята е малко, то тези столчета са прекрасна опция и няма да ви пречат, когато не са необходими. Може да избирате между много модели. Обикновено са направени от лека метална рамка,  подплатена PVC седалка и платмасова табла. И не си мислете ,че практичността е за сметка на добрия външен вид – някои такива столчета за хранене изглеждат направо невероятно.

 

Аксесоари за столчета за хранене

Допълнителните екстри включват възглавнички и подложки за под, които предпазват от нацапване мястото, където се храните. Също така има и богат избор от играчки за столчета за хранене, като с тяхна помощ може да превърнете таблата за хранене в страхотно игрално поле.