Какво трябва да знаем при покупка на жилище

1
Добави коментар
zelanos_realty
zelanos_realty

Семейство и нов дом – звучи като добро пожелание, което често обаче не е е толкова лесно постижимо. Семейството е личен избор, а придобиването на нов дом почива върху лични възможности и пазарни условия. Както добре знаем, много хора нямат възможност сами да закупят желаното жилище, особено младите двойки-семейни или живеещи на семейни начала. Знаем също така, че в подобни случаи най-добрите помощници за осъществяване на мечтата са банките.

Удачно ли е сега да се закупува жилище
Ще си отговорите на този въпрос, ако имате яснота – с цел инвестиция или с жилищна цел е покупката на имота. Ако целта е нуждата от жилище, в което да живеете, то отговорът определено би бил: „Удачно е”. Покупката на жилище с цел задоволяване на лични жилищни нужди винаги е навременна и обоснована, особено ако говорим за младо семейство, тепърва стартиращо своя самостоятелен живот.
В допълнение на този аргумент Националният статистически институт обяви, че за поредно тримесечие цените на жилищата през второто тримесечие на 2013 г. са намалени. Спрямо година по-рано, поевтиняването е с 2,1% или покупката на жилище в момента в определена степен е обосновано и от факта, че цените на имотите вече достигнаха много постижими нива.

Възможност за финансиране на покупката
Каквито и предимства да предлага един кредитен продукт за закупуване на жилище, ако кандидатът няма възможност за поне минимално собствено участие, желаната покупка трудно би се осъществила. Някои банки могат да ви предложат висок процент на финансиране – до 85%, като съответно самоучастието на кандидата се намалява до 15%. Дългият максимален срок на погасяване (35 г.) от своя страна помага на клиентите да не изпитват затруднения с месечната вноска.
Важно е да обмислите добре възможностите си (месечните си доходи и дългосрочната сигурност в тяхното запазване) и първоначалните средства, с които разполагате. Направете списък с месечните си разходи, включително и годишните застраховки, данъци, разходи за почивки и др. При покупка на жилище ще ви се наложи да покриете и такси за обслужване, застраховки и нотариус. Затова прегледайте лихвените нива, но и обърнете внимание на Годишния процент на разходите на кредитния продукт, който ще предпочетете. Закупувайки жилище обаче, често се налагат ремонти или пък са нужни средства за ново обзавеждане. За всички е ясно, че за това се изискват допълнителни средства.

Покупката
Узрели вече за идеята за нов дом, въпросът за покупката на жилище излиза на преден план. Пазарът изобилства от оферти за покупка на жилище с все по-изгодни условия. Важно е да определите добре критериите за имота, който търсите – квартал, комуникации и обществени услуги в близост, фирма-строител, изложение, брой стаи, възможност за закупуване на гараж и пр.

Погасителен план
Запознайте се внимателно с погасителния план на вашия жилищен кредит. В него се съдържа информация за дължимите ежемесечни плащания за целия период на кредита. Следете датите на падежа, за да не пропуснете или забравите плащане. Най-лесен и удобен начин за погасяване на вноските е чрез превод на работната ви заплата директно в банката, отпуснала ви кредит. По този начин можете да изберете опцията месечните вноски по кредита автоматично да се удържат от заплатата ви. Това ще ви спести ангажимента да посещавате клон на банката или да правите ежемесечни преводи с онлайн банкиране.

Допълнителна сигурност
Когато изплащате дългосрочен кредит, е добре да имате допълнителна финансова сигурност. Това е препоръчително,тъй като за период от 10, 20 или 30 години могат да се случат много непредвидени обстоятелства. Една от опциите за допълнителна сигурност са личните спестявания. Ако имате възможност заделяйте средства в спестовни или депозитни сметки. Добре е спестяванията ви да са в същата банка, в която обслужвате жилищния си кредит, за да можете да ползвате преференции. В извънредни ситуации можете да се възползвате от тези суми, за да покриете спешни разходи.
Много важен аспект за сигурността на жилищния кредит са застраховките. Банките могат да ви предложат различни застрахователни пакети. Чрез сключването на тези застраховки осигурявате дома и живота си срещу различни рискове.