Как да приготвим домашна извара

1
Добави коментар
dorina.atanasova
dorina.atanasova

Извара или както я наричат в някои райони на България – урда, е високо белтъчна храна, която съдържа 20 незаменими аминокиселини. Друг плюс на тази здравословна храна е, че богата на метионин, фосфорни и калциеви соли, витамини от групата В.

Нужни продукти:

1 кофичка кисело мляко
1 литър прясно мляко

Начин на приготвяне:

Вземаме прясното мляко и го завираме на котлона. След като заври прясното мляко, добавяме разбитото кисело мляко. Разбъркваме и държим на котлона още 2 минути. Като го свалим от огъня го сипваме в дълбок съд, но преди това поставете марля или тюл. Завързвате краищата и го окачвате да виси (примерно на крана над мивката). Изцеждането продължава около десет часа. Готовата извара може да се подсоли и овкуси. Консумацията може да бъде в натурално състояние или като съставка за приготвяне на ястия.

Изварата и диетите

Всички диетолози обичат изварата и почти винаги я включват към диетите на клиентите си. Причината е, че абсорбира мазнините попаднали в човешкия организъм. Така не позволява да се натрупат мазнини и паласки. Препоръчително е два пъти на ден да се консумира. Добра идея е да закусвате с обезсолена извара смесена с изсушени или пресни плодове. Така си гарантирате, че ще забързате метаболизма си.

Интересен е факта, че изварата е заместител на млякото за хора с лактозна непоносимост. Лактозата от млякото се е трансформирала в лактозна киселина (в изварата), която е много по-лесна за обработване от организма.

Добре е да знаете, че изварата има кратък срок на годност. Ако се съхранява в хладилник, срока е около 36 часа. На открито изварата запазва хранителните си качества за около 12 часа. Най-добре се съхранява в стъклен съд на температура до 8 градуса.

Този млечен продукт се консумира в цял свят. В Турция се поднася върху пържени филийки, а в Швеция е продукт от сладкарството. Шведите правят на традиционния си чийзкейк Осткака (Ostkaka), който се яде със сладко и сметана.

Прочитания:
448

Съдържанието на Slojno.com – Забавно онлайн списание е защитено от Закона за авторско право и Наказателния кодекс.
Текстовете, преработки на текстовете и изображения публикувани в Slojno.com – Забавно онлайн списание, могат да се ползват само след писмено разрешение на издателя или посочен източник с активен линк към статията .
« Контакт с нас: slojnocom @ gmail . com »

Реклама