Курс по фотография за начинаещи

1
Добави коментар
bobbyfuego
bobbyfuego

Начало: предстои
Водещ: Боян Тепавичаров

Курс по базова фотография, ориентиран към начинаещи фотографи, с практическа насоченост и разработен така, че завършилите го да имат необходимия набор от знания, за да продължават да се развиват като фотографи и сами да вземат образовани решения за избора си на техника, адекватен подход в различни ситуации и постепенното изграждане на лична визия в работата си.

Оформен е на базата на това което сме открили, че е нужно и полезно да се знае от начинаещите фотографи и хора, които правят първите си стъпки в това удивително и толкова разностранно изкуство, и които биха искали в кратък период да получат ударна доза знания и решения на потенциалните проблеми, със специално внимание към обичайните трудности, които човек изпитва при навлизането си в сериозната фотография, изпробвани и преминати по трудния начин от нас.

Продължителността на курса е 6 седмици, с по 2 лекции или занятия седмично, в делнични дни от 19 до 21ч. За да се обърне внимание на всеки, групите са малки и местата – ограничени. Цената е 270лв, възможно е и разсрочено плащане, ако човек го предпочита. Ще се провежда в уютно място в самия център на София, до бул. “Витоша”.

Кратка програма на курса по фотография:

Устройство на фотокамерата.
Тук ще разграничим различните фотоапарати по размер и предназначение и ще се запознаем с основното устройство на фотоапарата и обектива, различните типове камери, техните предимства и особености.
Начини на контрол върху изображението.
Тук ще обсъдим понятията относителен отвор, скорост на затвора, светлочувствителност, експозиция, фокусно разстояние цветна температура и тяхното влияние съответно върху дълбочината на рязкост, рязкостта на изображението, зърнистостта или шума, перспективата и балансът на бялото. Ще обърнем внимание върху значението на фокуса и ще научим за различни допълнителни понятия. Ще разберем за статива и светкавицата.
Обективи.
Ще разделим различните видове обективи на групи по различни критерии. Ще научим техническите понятия, които описват обектива. Защо са ни всъщност толкова много обективи? Предимства които имат и проблеми, които можем да очакваме от тях. Ще разгледаме различните видове филтри и ще обсъдим защо се използват.
Фотографски жанрове
Ще разгледаме най-популярните жанрове във фотографията и ще изясним принципните им различия, подходи и начин на мислене при работа в тях.
Основи на композицията.
Какво е композиция, защо е важна и как да я прилагаме?
Основни изразни средства.
Какви начини можем да използваме за да подсилим това, което искаме да кажем с нашите снимки?
Файлови формати и обработка.
Каква е разликата между различните файлови формати, защо да ползваме единия пред другия. Как да ги конвертираме. Коя програма да използваме и как да обработваме снимките си без и така, че да станат по-добри?
И много други неща във всеки от тези етапи, които доказано ни хрумват в течение на курса и са също толкова нужни и важни да бъдат разбрани (:

Запиши се за курса във формата отдолу: