Зелеви сармички на фурна

19
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Tweet

Pin It

Факт е, че сармите заедно с гювеча, зрелия боб, кюфтетата и баницата, са сред любимите ястия на българина. Въпреки това обаче това вкусно ястие не е откритие на българския народ, а за мястото от където произлиза се водят спорове в продължение на векове. И днес никой не може да обяви категорично произхода на сармите – може би са били измислени от майстори готвачи в кухнята на византийския император или пък са били донесени от османските нашественици. Според някои кулинарни изследователи те са продукт на съчетание на византийска и персийска кухня, но в случая важен е резултатът – на границата на бившата Османска империя се появява едно от великите кулинарни чудеса по цял свят.

Необходими продукти: 15 бр. листа от кисело зеле 200 г ориз 100 г бекон 100 г пресни гъби 250 г кайма сол черен пипер червен пипер дафинов лист кимион джоджен 700 мл пилешки бульон 1 с.л. соев сос

Начин на приготвяне: Ситно нарязаният лук се запържва, прибавят се бекона, нарязан на кубчета, след него каймата, оризът и накрая се добавят едро нарязаните гъби, подправките и соевия сос. Налива се 200-300 мл от бульона и се оставя да покъкри 5-6 минути да поеме течността. Сармите се навиват и се заливат с останалия бульон. Запичат се до готовност на ориза.

Споделете и вашето любимо ястие във Facebook-групата „Домашни вкусотии“

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It