10 навика, които ще трябва да притежаваме през 2020 г.

2
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

През не толкова далечната вече 2020 година учените очакват човечеството да се е преместило с една крачка напред. Промени се очакват в 6 основни направления:

Продължителността на живота – До 2025 г. броят на американците над 60 години ще скочи със 70%.

Повече „умна техника“ – Автоматизирането на работните места ще унищожи много професии, свързани с изпълняването на рутинни задачи.

Глобално компютризиране – Все повече ще стават технологиите, които се базират на компютърни процеси. Така скоро светът ще се превърне в управляема и програмируема система, смятат учените.

Нови правила за социална комуникация – новите инструменти за общуване изискват и нов тип грамотност, която не се отнася до текста. Така например визуалните средства за комуникиране ще станат естествена част от ежедневието ни.

Глобална свързаност – Основните фактори тук са разнообразието и гъвкавостта. САЩ и Европа вече не са монополисти в създаването на работни места и много други държави, основно в Азия, започват да излизат напред по отношение на технологиите и общия научен и социален напредък.

Суперструктурирани организации – Новите социални инструменти ще провокират появяването на нови форми на производство и формиране на стойност. Организациите скоро ще могат да работят на ново ниво, според учените – в непознат досега, екстремен режим.

Драстично, нали? Какви тогава ще бъдат професионалните навици и умения, с които ще трябва да разполагат хората през 2020 година?

1. Осмисленост на решенията. Хората ще трябва да могат да осъзнават дълбокия смисъл и значимостта на решенията, които вземат. Това е така особено в отраслите, свързани с техниката и работата с природни ресурси.

2. Разбиране на социума. Ще трябва да умеем да общуваме прямо и задълбочено, за да разбираме на ново ниво реакциите на събеседниците си и да знаем как да предизвикваме желания отговор. Това умение ще бъде най-широко приложимо в политическите и социални области.

3. Ново, гъвкаво мислене. Да можеш да намираш решения и отговори отвъд границите на правилата и установените рамки. Тази способност ще бъде просто задължителна за всички, които се занимават с нови технологии.

4. Кроскултурност. В един все по-глобален свят ще трябва да умеем да работим в различни културни контексти. Да говорим на повече езици, да познаваме обичаите и навиците на хората от други части на земното кълбо като собствените си. Това е задължително за всички, които се занимават с търговия и преговори.

5. Грамотност в новите медии. Това означава умението да оценяваме критично съдържанието, което е пред очите ни, и да пресяваме нужното и правилното от шлаката. Ще трябва да се научим да създаваме съдържание с използването на нови форми на взаимодействие и да умеем да го правим убедително, така че да можем с негова помощ да постигаме целите си. Това ще бъде особено ценно за представителите на науката, маркетинга и медиите.

6. Компютърно мислене. Да умееш да превръщаш огромни масиви от информация в синтезирани, абстрактни понятия. Да разбираш причинно-следствените връзки между получените данни и да можеш да създаваш модели.

7. Мултидисциплинарност. Това е грамотността и умението да разбираш идеи и понятия от различни дисциплини.

8. Мислене на разработчик. Ще трябва да се научим и да представяме и разработваме задачи и работни процеси с новаторски способи, за да постигаме желаните резултати. Нуждата от това умение ще излезе от сферата на технологиите и ще навлезе в тази на социалните професии и науки.

9. Управление на познавателните функции. Да можеш да филтрираш информацията според степента на важност и да разбираш как да използваш когнитивните функции на мозъка си с максимална ефективност.

10. Виртуално сътрудничество. Умението да работиш продуктивно, да изпълняваш обещанията си и постоянно да взаимодействаш с екипи във виртуална среда.

По материали от LifeHacker