Покрив с шистови плочи

2
Добави коментар
mkmbg
mkmbg

Покритие с шистови плочи – описание, преимущества, полагане и монтаж

Красив, практичен, дълговечен — така може да се охарактеризира покривът с шистови плочи, който ще издържи до 200 години, без да губи при това своите отлични качества. Доказателство за тези твърдения са фотографиите с които изобилства статията и видеото на монтаж на шистови плочи. Характеристиките и преимуществата на такава покривна покривка, начините за нейното полагане и правилата за монтаж, за какъв вид покриви е подходяща, а също така информация за стойността на този вид покривно покритие ще откриете ако прочетете статията.

Още по времето на феодализма с шистови плочи покривали покривите на замъците и крепостите. Сега тя отново е на върха на популярността. Не напразно казват, че всичко ново – това е добре забравено старо, така и с шиферната покривка за някакъв период от време за нея почти сме забравили: тя била използвана на покриване на покривите на здания доста рядко и основно в Западна Европа. Но отличните характеристики на този строителен материал му позволили на практика да си върне палмата на първенството сред покривните покривки не само на запад, но и в нашата страна.

Характеристики, преимущества и недостатъци на покритието с шистови плочи

Шистите са слоести скали, възрастта на които може да достига до 400 млн. години. Остатъците от разрушаващите се планински скали, които са се утаявали на морското дъно в продължение на много години, са образували дребнозърнести отлагания. Под въздействието на горните пластове долните са се утаявали и кристализирали, след това се е извършвало сплескване на скалите и наслояване на пластове. Дебелината на шистовите отлагания достига до няколко километра, а дебелината на всеки пласт – от 1 до 8 метра. Пластовете се разделят лесно, което дава възможност да се произвеждат шиферни плочи с различни параметри.

Характеристики

Срок на годност без загуба на свойства – 200 години.
Стандартна дебелина на произвежданите плочки от 4 до 9 мм.
Плочките се правят както квадратни с размери на страните от 20 см, така и правоъгълни.
Теглото на покритието на 1 м ² може да бъде от 25 до 50 кг (при двойно полагане).
За да се използват шистови плочи за покриване на покрив, неговият наклон трябва да започва от 22 градуса. Колкото по – голям е градусът на наклона, толкова по-малък размер плочки е необходимо да се използва.
Високата якост на огъване, достигаща 61 МПА.

Преимущества и недостатъци

Като висококачествен натурален покривен материал шиферните плочи имат много преимущества пред другите материали с подобно предназначение:

екологичност;
запазване на цвета, структурата и характеристиките в продължение на целия срок на годност;
отлична здравина и плътност;
възможност за експлуатация, както при високи, така и при ниски температури;
нечувствителност към резките колебания на температурите, отсъствие на деформации;
отсъствие на корозионни процеси;
ниско водопоглъщане;
отлична звукоизолация;
възможност на полагане на покриви с всякакви конфигурации.

При всичките преимущества на такава покривка, тя има и редица недостъци, които е необходимо да се вземат под внимание, ако вие сте решили да осъществите покриването на зданието с естествени шистови плочи:

Покриването с шистови плочи струва скъпо заради използването на ръчния труд в производството и високите разходи при добиването на материала;
цената на полагането на покривката е доста висока поради сложността и трудоемкостта на процеса;
малкото количество високопрофесионални и опитни специалисти по полагането на дадения вид покривка;
необходимост от допълнително усилване на конструкцията заради голямото тегло на материала.

Начини на полагане

Съществуват три начина на полагане на шиферна покривка: френски, немски и английски.

Френски

По такъв начин се полагат квадратни плочки, страничните ъгли на които са скъсени. Закрепването на плочките към решетката се извършва с гвоздеи. От подветрената страна на билото на покрива, за уплътняване на челното съединяване, плочките се полагат в два реда, като с разтвор се замазва ъгъла, който се образува заради различната височина на плочките на другия скат.

Немски

Използват се четириъгълни плочки, ъглите на които са закръглени. Максималният ъгъл на покрива за този вид полагане трябва да бъде 25 градуса. Плочките се полагат на възходящи редове под ъгъл, който се определя от майстора и се прикрепят с три гвоздея към решетката.

Става припокриване на долните редове с плочките на горните.

Английски

Такъв метод се прилага при двойното полагане на правоъгълни шистови плочки на покрив с пределен ъгъл на наклона 22º. Полагането се осъществява на хоризонтални редове. Големината на застъпване и страничният луфт (30 – 60 мм)се определя от майстора.

Запрепването може да се изпълни както с гвоздеи, така и със специален вид куки.

Монтаж на покрив от шистови плочи

Ако полагането на плочите бъде направено правилно, със спазване на всички правила на монтаж, то такъв покрив няма да се нуждае от ремонт и разход на средства в близките 200 години. Но монтажът на такава покривка трябва да се извършва от опитен специалист от висока класа.

Дървената подпокривна конструкция трябва да бъде здрава със сечение на гредите 40 – 60 мм, разстоянието между тях трябва да бъде с ½ по–малко от дължината на плочката. В местности със силни ветрове и висока влажност конструкцията се прави непрекъсната и се покрива с пергамент.
Прикрепянето на плочките към решетката се извършва с 2-3 медни ( поцинковани ) гвоздея с широки шапки. Между „шапката” на гвоздея и плочката задължително трябва да се оставя малък луфт, за да се предпази материала от счупване в случай на деформация на решетката.
Започват да полагат материала от водостока, където използват плочки с по–голям размер, по–нагоре се използват плочки с по – малък размер.
Застъпването на плочките при поставянето е 60 – 90 мм. Колкото по- малък е наклонът на покрива, толкова по – голямо е застъпването.
Полагането на покривката от шиферни плочи се явява заключителен етап на всички видове дейности на покрива.
При избора на посоката на полагане е необходимо задължително да се отчита направлението на ветровете, които духат в тази местност
Преди да се полагат плочките , всяка една от тях трябва да се „прочука” с чукче, за да се определи наличието или отсъствието на пукнатини. Ако звукът е глух, значи на плочката има пукнатини и такава плочка не трябва да се използва.
Линиите на полагане на плочките трябва да бъдат равни

Ако вие се съмнявате дали да използвате шистови плочки или да покриете покрива с друг материал, прочетете отзивите за покривки с шистови плочки в Интернет и вашите съмнения ще отпаднат. Нито един материал не се явява толкова дълговечен и устойчив на външните въздействия като плочките от глинени шисти. Вашият покрив ще бъде не само качествен и здрав, но и красив през цялото време на неговата експлоатация.

Видео инструкции за монтаж на покрив с каменни керемиди

Източник: www.gid-str.ru
Превод от руски: МКМ БГ ГРУП