Температура при бебета и деца

1
Добави коментар
pepas
pepas

Това не е медицински материал. Моля консултирайте се с лекар преди да приложите изложеното по-долу. Авторът не носи отговорност, ако вие решите да използвате предоставена информация.

Ужаса на всеки родител е високата температура при детето му. Но коя температура е висока?  За нормална се смята температурата в границите между 36 и 37,2, за ниска между 37,3 – 38,3. За обичайна при простудно заболяване – 38,4 – 39,7, за висока над 39,8.  Температурата сама по себе си е полезна за организма, защото го защитава от „нашественика“. Това се случва защото чуждите вируси, бактерий и т.н. не могат да се размножават при по-високи нива на телесна температура или направо умират.  От друга страна, организма изработва по-бързо защитните клетки на имунната система, като тяхното количество се увелича до 20 пъти повече при температура на 39градуса. За това и днес специалистите твърдят, че когато детето има температура е по-малко заразно и оздравителния период е по-малък.  Когато детето (бебето) е болно, нежелае да се храни нормално. Това се случва поради факта, че всяка частица храна се „разпознава“ от имунната ни система преди да се приеме от организма. Заради това когато тя е заета с елиминирането на патогена, организма я щади от другите и дейности.  Много важно е да се дават много течности на детето, тъй като при температура се губят такива, а децата лесно се обезводняват.  Ето някой симптоми по които може да познаете дали детето е обезводнено:

1. Еластичност и вид на кожата и фонтанелата. Кожата трябва да е много еластична (като я натиснете с пръст, ведната да си възстановява формата) и сочна на вид. Фонтанелата не трябва да е по-силно вдлъбната от обикновено.

2. Количеството течност, което отделя бебето:

Урина – всяка майка знае колко горе долу пишка детето и (поне 6 мокри памперса дневно за малко бебе, поне 3 след 6-7 месец), а когато количеството рязко намалее няма как да не и направи впечатлени. Урината трябва да прозрачна без мирис. Жълтата урина с амонячен мирис означава обезводняване;

Слюнка – ако бебето е започнало вече да се лигави, пресъхването на слюнката е признак за обезводняване;

Сълзи – ако бебето плаче без да отделя никакви сълзи, това е признак на тежко обезводняване.

3. Активност. Организмът на обезводненото бебе се стреми да ограничи всякаква загуба на течности и енергия. Бебето е отпуснато и вяло, не си играе, не рита, не гука.

Накратко, ако бебето шава енергично, пишка редовно, плаче и се лигави, проявава интерес към играчки и е в добро настроение – значи е чудесно хидратирано и няма повод за притеснение.

При обезводняване се губи не просто вода, а електролити (течности плюс соли). Ако бебето е обезводнено, то има нужда от мляко (кърма или АМ), или, в тежки случаи – от преливане на физиологичен разтвор. За да помогнете хидратирането на организма, може да давате сок или компот от кайсии. В тая се съдържа калии, който по естествен начин не позволява на водата да напуска организма.

Когато обаче родител за първи път се сблъска с температура при детето си паниката си оказва своето въздействие. За това нека обясним кога е редно да потърсим помощ и как да постъпим в ситуацията. 

При температура от 37,5 мерете начесто, защото някой малки деца вдигат температура много бързо.

Наблюдавайте детето за всякакви други симптоми – кашлица, отпадналост,  хрема,  повишена възбудимост и др.

Ако температурата стена 38 градуса и повече, се свържете с личния лекар на детето. Ако не ви вдигне над 38 градуса, дайте температуро понижаващо средство – на всяка опаковка има означения за това по колко и на колко често да давате според ръста на детето.

При невъзможност за свързване с личния лекар заведете детето в спешен кабинет.

Ако това е невъзможно,  прочетете по-долу описаните техники за сваляне на температура.

Как да свалим температура:

1. Ако температурата е малко над 37 може да сварие на чай от сминдух – 1 чаена лъжичка се вари около 5 мин. в  200 мл.  вода. Дава се през 15 мин. по 1 чаена лъжичка. Сваля от 38.7, при по-висока не действа.

2. Според указанията на др. Михайлов се дава през първата фаза на треската хомеопатично Aconitym napellus 9 (15) CH през 10-15= 30мин. по 3 зрънца. През втората фаза се дава Belladona 5 (9) CH –  1 ден, първи час през 15мин. по 3 зрънца. Втори и трети час през 30мин. по 3 зрънца. До края на деня на всеки час. Втори ден – на два часа. Трети ден – 5-6 пъти по 5 зрънца. Белладоната помага и за болки в гърлото, ухо, зъбобол и др. Повече за неговите предписания моежете да прочетет тук.

3. Сок от малини, компот или листа (плодове) на чай. – 2 с. л. се варят 10 мин. в половин литър вода. Добре е чаят да се пие топъл. Няма противопоказания за количеството, но не е редно да се прекалява.

4. Други билки, които помагат  са трицветна теменуга и червена детелина. Приготвят се като листата от малини.

5. Намокрете чорапките на детето с  хладка или леко топла вода и му ги обуйте.

6. Ако може да търпи сложете и мокра кърпа на челцето.

7. Ако нищо не помага, премерете температурата на не детето, сложете коритото и го напълнете с вода която да е с до 2 градуса по-ниска от тази на детето. Ако я направите твърде студена може да предизвика шок за организма.

8. При температура е 39 градуса и продължава да се повишава, при което сте дали температуропонижаващо преди 40-5 0мин. и сте направили повечето от изброениете неща, извикайте бърза помощ.

9. Ако сте в отдалечен район и се притеснявате, че помоща ще закъснее, а детето ви има темепература  40градуса, намокрете чаршаф с вода и увийте детето цяло. След като изсъхне, температурата трябва да е намаляла.

10.   При гърч на детето се увива в чаршаф с вода от глава до пети, отгоре му се слага одеало и се пъха пръс в устата му, за да се държи езика. Трябва да се внимава, защото мускулите на челюстите са изключително силни и при мускулния спазъм може дори да откъсне пръст (зависи от това колко е голямо детето). Процедурата се повтаря 3-4 пъти при необходимост или се комбинира с поливания в корито или под душа (в зависимост от възрастта). После се облича в тънка пижама и се слага да спи.

11.   Детето не трябва да се навлича, а да се остави разсъблечено, за да губи от температура си през кожата.

Други „бабини“ рецепти (моля внимавайте при прилагането им при много малки деца):

1.       Суров картоф настърган и увит в кърпа, налаган на челото и слепоочията.

2.       Извара в тензух налагана на компреси на прасците на детето.

3.       Стъпалата се намазват с мед, обуват се с чорапки, отгоре се обуват найлонови торби, после пак чифт чорапки. След 10мин. температурата трябва да е спаднала.

4.       1ч.л. сода и 1 добре разбит белтък + 1с.л. оцет + 1с.л. ракия. Смесват се и се намазват петите, сгънките на краката и ръцете, подмишниците.

5.       Намазват се крачетата с бебешки сапун и отгоре се слагат чорапки.

6.       Реже се на кръгчета кромид лук. Слага се на ходилата и се обуват чорапки.

7.       В хладка вода се натърква бебешки сапун и с вода се облива (натърква) цалото тяло на детето. Щом изсъхне пак и така няколко пъти.

В изложеното по-горе има и по-щадящи и по-агресивни методи за справяне с температурата. Статията не е медицинска литература и не претендира за изчерпателност. Консултирайте се с лекар преди да приложите каквото и да било от нея.

Автор: Михаела Христова