Как се извършва монтаж на битумни листи

11
Добави коментар
mkmbg
mkmbg

Точното изпълнение на всички параграфи на инструкцията е гаранция за Вашия успех!

За да извършите монтаж на битумни листи, трябва да определите наклона на покрива, и в зависимост от неговите стойности да запомните стъпката на решетката, страничното и надлъжно припокриване при полагането на листовете.

Гредичките на решетка приковавайте към ребрата на разстояние зависещо от наклона на покрива, със стъпка определена по – горе. За поддържане на успоредността използвайте дървен „шаблон“.

Режете листовете с ножовка за дърво, смазана с масло, за да се избегне засичането й. Можете да използвате циркуляр или ръчен електически трион. Помнете за мерките за безопасност!

Започвайте да закрепяте битумния лист от края на покрива, противоположен на преобладаващата посока на зимните ветрове. Четните редове започвайте от „половината“ на листа ( при вас трябва да се получи полагане в така наречения шахматен ред ).

Използвайте специални гвоздеи. За да вървят гвоздеите по дължина на една линия, използвайте разграфен шнур. За закрепването на един лист на Вас ще са ви необходими 20 гвоздея.

Приковайте битумни листи в края и в припокриването в края по всяка вълна, а също от двете страни на страничното припокриване. През една вълна – към междинните гредички на решетката.

Водосточните улеи закрепяйте към корнизната дъска. Максимален надвес на листа – 70 мм

Използването на универсален корнизен профил, за по – добра хидроизолация на корниза на покрива, позволява да се намали максималния надвес на листа до 25 мм.

Вентилационният гребен приковавайте на корниза под листа. Той служи за да не могат птици и насекоми да проникват в светлите отвори на листа.

В случай на невентилируем корниз, използвайте специалния предпазител за корниз.

Приковавайте билният капак по всяка всяка вълна на стиковащия се с него лист към допълнителните греди на решетката.

Закрепянето на билните капаци започвайте от края на покрива, противоположен на посоката на преобладаващите ветрове с припокриване 125 мм.

За правилното оформяне на ребрата на покрива използвайте планка за ръба или билни капаци Onduline.

За оформянена наклонените корнизи използвайте ъглова планка

Можете да оформите наклонения корниз и по начина показан на рисунката. Необходимо е да прегънете и забиете края на битумния лист към челната дъска (извършването на дадената операция да става само при положителна температура)

Използвайте самозалепващи изолиращи ленти за уплътняване на местата на стиковане на покрива и стената. За тази цел може да се направи и улама.

Използвайте покриваща „престилка” на челната стиковка на покрива с вертикалната стена. Наобходимо е стиковането да бъде надежно изолирано. Приковавайте покриващата „престилка” по всяка вълна.

За естественото осветление на подпокривното пространство използвайте прозрачни листове, които имат типовия размер на битумния лист и повтарят неговата форма, закрепят се със припокриване.

За добра вентилация на покрива използвайте покривен вентилатор, който се приковава по всяка вълна на стиковане с листа. Горният лист трябва да има припокриване върху основата на вентилатора.

За закрепване на уламата се изисква допълнителна решетка.

За получаване на ефект керемиден покрив е необходимо да се използват листове с дължина 500 мм, които да се закрепят на решетка със стъпка 200 мм.

Видео инструкции за Монтаж на битумни листи

Video: Ондулин монтаж инструкция