Отстраняване и лечение на мазоли

1
Добави коментар
milk1
milk1

Мазолите са грозни и ужасно пречат на желанието ни да си обуваме любимите си сандалки и обувки на високи токчета. Защото боли и ни се струва така сякаш стъпваме по парчета натрошено стъкло! Не ходете с лепенки и не увивайте краката си в бинт, има и друго решение. Народната медицина се притичва на помощ. Съветва да използваме лист живовлек върху загрубялото място. Вместо да се мажете с крем, който съдържа билката, може да я нанасяте директно върху мазоли и рани в суров вариант. Растението трябва да се задържи за кожата на крака или ръката с помощта на марля. Превръзката трябва да се сменя, докато мазолът изчезне.

Ако ви е трудно да намерите живовлек, може да го замените с календула. Натрошавате цветчетата й на дребно и ги посипвате върху мазола. За да не изпадат от мястото може да ги смесите с малко мед или зехтин и да ги превържете около болното място с бинт.

Преди лягане натопете краката си в топла вода, докато кожата омекне. След това направете компрес на мазола с остъргана лимонова кора и преспете с нея. Сутринта я отстранете, но на следващата вечер повторете процедурата. След 3-4 нощи с накисване, може да опитате да изрежете мазолите, защото ще е достатъчно омекнал от кисненето с вода и лимон. Ако ви е страх да ползвате ножици може да опитате да изстържете мазола с пила за пети или за педикюр. Остърганото място трябва да се намаже с Гентамицин за дезинфекция или много овлажняващ крем, както и да се пази да не попадат микроби в него.

Вана с отвара от лайка и сода за хляб също много помага в борбата с мазолите. Водата трябва да е топла и да киснете краката си в нея за около половин час. За по-добър ефект направете контрастна вана. В едно легенче направете хладка отвара, а в друго – топла. Във всяка вана дръжте краката по 5 минути. Редувайте да потапяте краката си поне по 3 пъти във всяка.

Има още една рецепта, но тя е леко миризлива и не се препоръчва при положение, че на следващата сутрин ви предстои да идете на работа. Така: взимате глава стар лук и я разрязвате на две. След това я слагате в буркан и заливате с оцет. Трябва да се остави да пренощува на топло. После вадите едната половинка и обтривате крака с нея по два пъти – сутрин и вечер. Лукът убива микробите на мазола, а оцетът го изсушава и помага на здравата кожа да изхвърли мъртвата и загрубялата.

 

Снимка: bilka.info Автор: Dani

Отстраняване и лечение на мазолиРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)