Битумни или метални керемиди – кой материал да изберем ?

2
Добави коментар
mkmbg
mkmbg

Металните керемиди са достъпни и популярни видове покривни покрития. Тяхната отлична надеждност, естетика, достъпност и лесен за изпълнение монтаж ги правят доста популярени сред проектанти и строители, както и сред обикновените купувачи. Наред с металните керемиди на пазара също се предлагат и други покривни покрития, като например керамични, битумни, полимерно-пясъчни и много други видове. В тази статия ще се опитаме да отговорим на въпроса кой материал е по-добрия – битумни  или метални керемиди? Ще отговорим на този въпрос разглеждайки първо предимствата на металните керемиди.

Разпространените днес на строителните пазари и хипермаркети метални керемиди представляват тънки стоманени профилирани листи, покрити с поцинкована или алуминиево-цинкова сплав, лицевата повърхност на които е грундирана и върху грунда е нанесен защитен слой от полимерен материал. Многослойното покритие на металната керемида позволява да се осигури надеждна защита срещу евентуална корозия, а също така спомага за подобряване на външния ú вид, придава необходимия цвят и създава имитация на оригиналните керамични керемиди. В зависимост от дебелината на стоманата, използвана за производството на металните керемиди, могат да се произведат твърди, меки или гъвкави метални керемиди.

Богатата гама от профили и цветове, използвани при изработката, Ви позволяват да подберете цвета на металните керемиди в хармония с цвета на околната природа. Цената на металните керемиди се влияе от следните фактори – цената на ламарината, от която се изработва керемидата, както и цената на полимерното покритие, което се нанася върху лицевата повърхност на листа. Най-евтинното и най-употребяваното покритие е полиестерното покритие, а към по-скъпите се отнасят Puraл, матов Pural и т.н. Във връзка с използваните полимерни покрития трябва да се отчете фактът, че полиестера в сравнение с Pural е много чувствителен на механични въздействия и затова инсталирането на металните керемиди с такова покритие трябва да се изпълява внимателно.

Отличително предимство на металните керемиди е бързият монтаж, който се дължи на по-големите размери на листа и ниското му тегло. Отделно трябва да отбележим дългия експлоатационен срок, който достига до 40-50 години и дава възможност в дългосрочен план да се предпази покрива от капризите на времето.

Единствените недостатъци на този покривен материал са неговата твърдост и ниско ниво на звукоизолация. Ето защо, когато вие избирате кой е по-добрият материал – металните или битумните керемиди, трябва да се вземе предвид това обстоятелство. Разбира се, има и по-меки или по-гъвкави метални керемиди, които са направени от много тънки листи от стомана. При закупуване трябва да се отчете, че тези метални керемиди са с ниска устойчивост на механични въздействия и съответно по-кратък експлоатационен живот.

За разлика от металните керемиди, битумните представляват многослойна структура, която се състои от слой фибростъкло, импрегниран с битум, лепилен слой и защитна минерална посипка. Такава многослойна структура тип „баница“ позволява да се осигури сигурна защита срещу механични повреди, разрушителното въздействие на пряката слънчева светлина и ултравиолетово лъчение, а също и херметичност на покритието.

Монтажът на битумните керемиди е по-сложен в сравнение с този на металните, тъй като металните керемиди са с по-малки размери и това налага техните елементи да се разполагат по-нагъсто на скарата, а понякога е нужна допълнителна настилка от шперплат.

Заедно с това, в сравнение с металните керемиди, битумните предлагат по-голям избор на цветови нюанси и широка гама от цветове, която естествено се доближава до естествените природни окраски.

Отличително предимство на битумните керемиди е добрата звукоизолация. Многослойната конструкция на битумните керемиди абсорбира до 80% от шума, създаден вследствие на дъжд, градушка и други атмосферни явления. Затова, когато ще избирате кой материал е по–добрия измежду металните или битумните керемиди, внимателно вземете този факт под внимание!

Към днешна дата, битумните керемиди са предпочитан материал от все по-голям брой строители, проектанти и архитекти. Това се дължи не само на превъзходните им естетически качества, но и на опростения им ремонт и шумоизлоация. Освен това, използването на битумните керемиди позволява да се улесни изпълнението на сложни видове покриви и да се намалят загубите при разкрояване на материала.

Източник: www.roofers.su
Превод от руски: МКМ БГ ГРУП