Базата на НСА в Несебър – национален обект

1
Добави коментар
npss
npss

За втори път в рамките на две години правителството реши да обяви използваната от Националната спортна академия „Васил Левски“ учебна спортна база в Равда за обект с национално значение. Първото решение на кабинета датира от 2010 година, но то беше отменено бързо от Върховният административен съд. За разлика от предишното решение на кабинета, което се отнасяше за 135 дка, днешното е за 85 дка от базата.

Днешното повторно решение на правителството би трябвало да гарантира запазването на спортната база в Равда и да регламентира използването й за обучение на студентите по всички видове водни спортове.

Премиерът изрази надежда, че хората в съдебната система и министрите ще разберат правилно защо трябва отново да разглеждат вече гласуван казус и определи случващото се като опасен прецедент.

Бойко Борисов: „Ние по същата точка в момента превръщаме в проекти от национално значение магистралите, пречиствателните станции, „Южен поток“, „Набуко“. И в един момент може да се окаже, че милиарди проекти с едно съдебно решение на един декар от тях някой може да дойде и да го загради и да каже тук вече няма да е магистрала или поток с тръби.“

Борисов препоръча на ректора на НСА и на студентите, които миналата седмица протестираха пред Министерския съвет, внимателно да следят как днешното решение на правителството се движи по институциите.

В него е записано, че се забранява строителството в 85 декара от базата, а се прави компромис за 50 декара, разположени в началото на базата, върху които вече са построени хотели, предимно от чужденци.

Доц. Пенчо Гешев – ректор на НСА: „И парадоксът е там, че срещу един от тези комплекси имаме спечелено дело с влязла в сила присъда и изпълнителен лист, но се получи доста силна реакция от страна на посолствата на Холандия и Великобритания, тъй като там живеят техни граждани, добросъвестни купувачи.“

Гешев е доволен от днешното решение на правителството, защото ще спре бъдещо строителство поне в тези 85 декара. Малко по-късно обаче стана ясно, че собствениците на имоти в района отново ще обжалват това решение и дори щели да съдят държавата в Срасбург.

Студентите обаче изразиха съмнението си, че съдът за пореден път ще отмени решението на Министерски съвет и потвърдиха, че ще бъдат организирани нови протести и ще следят от близо развитието на казуса.

От инициативния комитет заявиха, че се готвят нови протести, но този път те ще бъдат насочени към местната власт в Несебър и съдебната система.