Да съхраним вкуса на летните домати за през зимата

12
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Освен вкусни, всички знаем, че доматите са и изключително полезни.

Предлагането им през летния сезон е много по-голямо, а цените – много по-ниски, спрямо другите сезони.

Поради тези две причини домакините отделят дълго време и усилия да приготвят буркани със зимнина. Истината е обаче, че при консервиране доматеният сок губи голяма част от полезните си свойства, заради термичната обработка, която претърпява по време на стерилизирането.

Съществува един много по-лесен начин да съхраните летните домати за зимните дни без да прекарате часове наред пред печката, обградени с десетки буркани.

При дълбоко замразяване във фризера доматите ще запазят ценните си хранителни вещества в максимално голяма степен. Можете да ги оставите цели с и без люспи или да ги пюрирате, за да са готови за супа.

Ако ги замразявате цели – най-добър резултат ще получите с издължените късни домати, тъй като те съдържат повече течност от другите сортове.

Ако сте решили да ги ползвате за супи и сосове:

Обелете пресните домати и ги смелете бързо в блендера, който ще смеси добре месестата им част със сока за получаване на еднородно пюре. По желание може да изчакате известно време, за да отцедите част от бистрия сок. Получената каша можете да разпределите по ваш избор – във формички, торбички или малки кутийки за дозиране. Важно условие е да ги замразите бързо и да не ги презамразявате вторично. Готовите дози – блокчета от доматен сок може да използвате за сосове, ястия и супи, като директно ги прибавяте към врящата вода, без да ги размразявате предварително.

Източник: viapontika.com

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари