Лазаня „Болонезе“ с домашни кори

15
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Tweet

Pin It

Лазаня Болонезе или Lasagne alla Bolognese носи името на град Болоня, столица на един от 20-те италиански региона Емилия-Романя. Ястието е широко разпространено в цял свят и се е превърнало в един от символите на италианската кухня. Погрешно е схващането, че рецептата за приготвянето на лазаня е сравнително нова. Всъщност тя води началото си още от времето на Римската империя. Разбира се видът й е бил по-различен. По онова време са приготвяли лазанята от тесто на листа, сварени и поднесени със зеленчуци и сирене. В продължение на много векове, създаденото от римляните ястие се наричало „lasana“ или „lasanum“, което в превод означава „съд“.

През 14 век Франческо Дзамбрини в своята кулинарна книга предлага нов подход за приготвянето й – листите се нареждат един върху друг, а между тях се слага сирене. Неговата рецепта има голям успех и променя завинаги традициите в приготвянето й – от този момент нататък лазанята се реди на пластове, а ястието постепенно се превръща в любима храна за почитателите на добрата кухня.

Необходими продукти: за тестото за домашни кори:300 г брашно тип 500 3 големи домашни яйца 3 щипки сол 1 с.л. зехтинза плънката: 250-300 г кайма 1 глава лук 250 г смлени домати от консерва кашкавал черен пипер сол за соса „Бешамел“: 4-5 с.л. олио 4-5 с.л. брашно 300 мл прясно мляко

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на ситно и заедно със соса от доматите се задушава леко. Добавя се каймата и се разбърква хубаво, подправя се със сол и черен пипер на вкус и се оставя да се сгъсти. В друг съд се приготвя сосът „Бешамел“ – слага се олиото да се сгорещи и в него се запържва брашното до зачервяване и се добавя млякото. Сосът се бърка, докато се сгъсти и стане хомогенен, подправя се с малко сол и черен пипер и се сваля от огъня. За да приготвите корите, сложете брашното в тава и направете кладенче, където изсипете яйцата, солта и зехтина. Постепенно загребвайте от брашното. Тестото става доста твърдо. За мое огорчение не може да се омеси в машината за хляб (или поне при мен не се получи). Готовото тесто оставете покрито с мокра кърпа да почива, докато приготвите сосовете. Пак се връщате към тестото, като късате топчета и ги приплесвате. Разточете на кори и нарежете на парчета с правилна форма. Слагате на котлона да заври вода в малка тенджерка. Подсолявате, слагате зехтин и пускате вътре една кора и чакате да изплува. Вадите, слагате я върху памучна кърпа и пускате в тенджерката следващата. Редят се в тава, като се почва с ред кори, отгоре от доматения сос с каймата, върху него сос „Бешамел“ и така до приключване на продуктите, като се завършва с кори, покрити само със сос. Поръсва се обилно с настърган кашкавал и се пече в умерена фурна за 30-40 минути.

Споделете и вашето любимо ястие във Facebook-групата „Домашни вкусотии“

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It