Българи създадоха генератор, който произвежда електричество от гравитацията

5
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Двама инженери от Велико Търново създадоха машина, която може да осигури енергийна независимост на всяко домакинство. Те са вложили повече от 20 години в разработката на двигателя, който се задвижва от земното притегляне.

„Идеята основно е за отопление. Понеже ще работи 24 часа в денонощието без ограничение, така че малка мощност от количеството киловатчасове, ще са необходими за отоплението на една къща”, обяснява единият от изобретателите, електротехникът Марин Млеченков, цитиран от NovaNews.bg.

Гравитационният двигател не е нещо ново, но до този момент никой в света не е успял да справи с един проблем – трябва да се синхронизира въртенето на диска, който всъщност произвежда ток.

Само преди дни Млечeнков и колегата му Петко Ганчев, известен и с други изобретения, осигуряващи евтина енергия – постигат почти невъзможното – балансират въртенето и получават електричество от гравитация.

„Ако се вложи мощност 1 кw, тук ще излезе 2700 кw. Целта е тези обороти да се вдигнат, докато се спазва съотношение между гравитация и центробежна сила”, казва Ганчев.

Произведеният от съоръжението ток ще даде възможност за независимост от електро-разпределителните дружества, твърдят изобретателите.

„Има два варианта – при единия вариант мерителните им устройства спират да отчитат и токът става безплатен, при другия не ни пречат да се занимаваме с техника и иновации и това нещо влиза на пазара в рамките на 4-5 години”, обясни инженерът.

Изобретателите казват, че с инвестиция от около 1500 лв. след одобряването на патента, всеки ще може да си сглоби подобен генератор в жилището си и да ползва безплатна електроенергия.