Фестивалът на хвърчилата в Шабла ще изпълни с цветове и форми небето на 27 септември

2
Добави коментар
cvete.net
cvete.net

Тази година четвъртото издание на Фестивала на хвърчилата край Шабла ще се проведе на 27 септември (събота) от 10 до 18 ч. на обичайното място – местността „Малкото море“, южно от фара на нос Шабла.

 

Фестивалът е посветен на световно застрашения от изчезване вид птица – червеногушата гъска и се организира в рамките на проект «Опазване на зимуващата популация на червеногушата гъска в България», финансиран по програма LIFE + на Европейския съюз и изпълняван от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

 

Програмата на фестивала включва парад на хвърчилата, демонстрации по майсторско управление на хеликоптери, работилници за хвърчила на място, игри и състезания за деца и родители, конна езда, пътешествия с каяци в морето, екскурзии за наблюдение на птици, фотоизложба, библиотека под открито небе, палатка на приказките, презентации, филмови прожекции и други изненади. Пълната програма на фестивала ще откриете в прикачения файл и на фейсбук страницата на фестивала www.facebook.com/kitefestivalshabla.

 

По време на фестивала може да бъде разгледана фотоизложбата „Пътят на червеногушите гъски – от Сибир до България“. Изложбата, която разказва за живота на емблематичния за Добруджа вид птица, включва 20 фотографии на автори от България, Русия, Норвегия и Великобритания.

 

Във фестивалната зона ще бъде изградена библиотека под открито небе, наречена „За дивата природа“. Библиотеката включва художествени творби на български автори и печатни издания на БДЗП – определители, атласи и списания.

 

В близост до библиотеката ще бъде обособена зона за почивка с меки възглавници, където гостите на фестивала могат да се насладят на живописната степ и морето.

 

В Зеления образователен център в Шабла ще могат да бъдат разгледани селектирани фотографии от фото-пленерите „Фестивал на хвърчилата Шабла“ през 2012 и 2013 г.

 

По време на фестивала гостите ще имат възможност да опитат местни продукти от павилионите за продажба – рибена супа, мед, сок от ябълки и други храни от местни производители и ресторантьори.

 

Организатори на фестивала са БДЗП и община Шабла, в партньорство с RCHeliTeam – фото и видео заснемане от въздуха, ателие по изобразително изкуство „Стела и Дара“, конна база „Борисови“, Sea Adventure, Търговско-промишлена палата – Добрич, Зелен образователен център – Шабла, Център за социална рехабилитация и интеграция – Шабла, Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР), с медийната подкрепа на Дарик радио.