Честит рожден ден, Маестро Бочели!

5
Добави коментар
Meloman.bg
Meloman.bg

Андреа Бочели е роден в Ладжатико, в провинция Тоскана, недалеч от град Пиза, на 22 септември 1958 г.

Меломан.бг във FacebookКоментирайте музиката във форума на Меломан.бг

На 12 годишна възраст загубва зрението си при нещастен случай. Самият Бочели казва, че неговият характер и личност са силно повлияни от културата и традициите в региона.

Той описва детството си като идилично съществуване в Тоскана, заобиколен от щастливо семейство, приятели, природа и музика.

Като дете Андреа свири на орган и на 12 години печели конкурса “Margherita d’Oro“ в Viareggio с изпълнение на “O sole mio“. Бочели от малък е привлечен от красотата на оперната музика, а негови кумири са тенорите Марио дел Монако и Франко Корели.

След завършването на гимназия, Бочели се дипломира в юридическия факултет в Университета в Пиза и за кратко време работи като служебен защитник. Но юридическата практика е повече заради очакванията на семейството му, докато голямата му любов е музиката.

След година работа като адвокат, той започва да взима уроци по пеене от маестро Luciano Bettarini и посвещава цялото си време на занимания с музика. Андреа започва вечер да свири в различни пиано барове в Пиза, а през деня ходи на уроци по пеене. Качествата, които показва не след дълго му осигуряват място в майсторския клас на неговия герой – Франко Корели.

През 1992 година, италианската рок звезда Дзукеро иска да запише дует с Лучано Павароти и подготвя демо версия на песента “Miserere“. Бочели отива на прослушването и без проблем улавя същността на песента или, както по-късно самият Дзукеро ще каже: “Той просто имаше тази душевност“.

Големият международен успех идва след изпълнението на “Con Te Partiro“ и малко по-късно записаната дуетна версия на песента “Time To Say Goodbye“ заедно със Сара Брайтман. Още първата седмица соло версията оглавява френската класация за сингли, а дуетният вариант окупира поп чарта на Германия за цели 14 седмици и се продава в над 3 милиона копия.

И до днес “Time To Say Goodbye“ остава най-продаваният сингъл в Германия за всички времена. “Имам незабравими спомени – казва днес Сара Брайтман. – Time To Say Goodbye винаги ще заема специално място в сърцето ми.“

Андреа Бочели е пял в оперите “Бохеми“, “Тоска“ и “Трубадур“. Изпълнявал е дуети със Селин Дион, Катрин Макфи (от “American Idol“), Кристина Агилера и други. Има издадени 20 албума, от които са продадени над 70 милиона копия.

Коментари

коментар(а)