Храни за силен имунитет

14
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

Храни за силен имунитет

 

Голяма част от устойчивостта на имунната система зависи от това ,което се случва в стомаха!Според нас от голямо значение е и това което се случва в „главата“,нашето положително мислене и настройка към живота.Всеки от нас може да изброи още поне 10 храни ,защо обаче не всеки ги използва ,това е въпрос на избор а в днешно време и на възможности.

 

Хранене за добър имунитет

 

Днес много хора имат проблем с нерегулирана дължаща се отчасти  на нездравословно хранене, липса на движение и влияние на заобикалящата ни среда.Правилното хранене може да подпомогне имунната система. Разболяването не е шега за човек, който има сериозен тренировъчен режи .Грипът може да заличи резултатите от седмици труд в залата и спазването на правилен режим на хранене.Все пак има неща ,които може да направите ,за да помогнете това да не се случи ,а именно ,като вклячите следните храни и суплементи в менюто си.

 

 

Кои са храните, които засилват имунитета

 

1.Кисело мляко е пълно с пробиотици-полезни бактерии, подобни на онези, които се намират в червата. „60% от рецепторните клетки на имунната система се намират в дебелото черво и още 15% са в долната част на тънките черва. Това означава, че 75% от имунната система зависи от това ,което се случва в червата. Освен това, ако стомашно-чревната система не работи както трябва, не можеш да усвояваш хранителните вещества и протеина, необходими за изграждане  на мускули. Най-често тези полезни бактерии идват от лактобацилус или бифидобактерии. Търси обикновено кисело мляко или плодово мляко с намалено съдържание на захар, защото прекалено мно­гото захар може да отслаби имунитета. Пробиотици могат да бъдат намерени още и във ферментирало и неферментирало мляко, както и в някои сокове и соеви напитки, както и под формата на суплементи.

 

2.Омега-3-мастните киселини в лененото масло и мазните  риби , като скумрия, сьомга и сардини повишават имунитета чрез увеличаване активността на фагоцитите-белите кръвни клетки, които унищожават бактериите. Незаменимите мастни киселини  също така предпазват организма от инфекции. Те помагат за усилване на организма чрез правене на мембраните по-пропускливи за така съществените хранителни вещества.Спомагат за пречистване на организма.

 

3.Чесън

От дълго време е известна пол­зата от чесъна, включително и за подобряване на имунната система. Устовено е ,че чесъна дори може да предотврати настинката, и има доказани антибактериални, антигенни и антивирусни свойства. Чесън притежава мощни имунноподпомагащи и антиканцерогенни свойства,  стимулира естествената активност на белите кръвни клетки.В допълнение, чесънът помага за повишаване нивото на  тестостерон, намалявайки нивото на кортизола, и подпомага изгарянето на мазнини. Чесънът става още по-активен, когато е обработен и сготвен.

 

 

4.Мед

Медът е нещо повече от сладък сироп, направен от работливо насекомо. Той притежава антимикробни и антиоксидантни свойства. Най-интересното при меда е, че нама­лява симптомите и продължителността на респираторните инфекции на гор­ните дихателни пътища, и повишава имунитета. Медът също така се бори с инфекции като стафилококи.

 

5.Стриди

Тези ракообразни съдържат повече цинк на порция, откол­кото всяка друга храна и са следвани от телешко месо, фасул, ядки и цели зърна. Сериозният недостиг на цинк може да подтисне фунцията на имун­ната система. Дори и малък недостиг може да повлияе върху естествената активност на клетките, и да изложи чо­век на инфекции като грип и настинки. Цинкът също така е съществен за под­държане високо ниво на тестостерон и бърз метаболизъм за по-ефективно изгаряне на мазнини.

 

6.Чай

Втори след водата по консу­мация, чаят притежава куп по­лезни за здравето свойства. Скорошни изследвания разкриват, че въпреки че черният и зелен чай съдържат антиоксидантиq като катехини и епикатехини, и двета повишават имуни­тета и помагат на организма да се бори с болестите. Билковите чайове не при­тежават същите качества като черния и зелен чай.

 

7.Грейпфрут

Екстрактът от семки на грейпфрут и белите люспи притежават антибактери-ални, противовъзпалителни и антивирусни свойства.Освен това, грейпфру­тът е солиден източник на витамин С.,който стимулира формирането и действието на клетки, отговарящи за имуннитета,а и е съществен за растежа и възстановяването на кожата-основна бариера срещу болестите.

 

8.Червено месо

Крехката пържола е супер  за имунната система ,защото антителата и ензи­мите разчитат на протеина за изпълняване на задълженията  си. Въпреки многото източници на протеин, телешкото съдържа повече цинк и же­лязо, отколкото пилешкото месо и рибата . Друго предимство на червеното месо и дори на агнешкото е високото съдържание на карнитин. Функ­ционирането на имунната система се нуждае от много клетъчна енергия, а карнитина играе важна роля за производството  и.Това го прави незаменим елемент за здравето ниДори малка доза помага за неутрализиране на имунноподтискащия ефект, които притежават мазнините.Прекалено много мазнини в диетата или върху тялото подтискат способността за правилно функциниране на белите кръвни клетки.

 

9.Гъби

Гъбите увеличават броя на белите кръвни клетки и са основен защитник срещу инфекциите. Гъбите се це­нят от столетия заради имуностимулиращите им свойства. Те са важен източник на бета-глюкани, които доказано стимули­рат естествените защитни функции на клетката.Гъбите имат още и противовъзпалителен, антимикробен и антиоксидантен ефект.

 

10.Ядки и Семена и кълнове

Един от най-важните елементи за организма-магнезий подпомага имунната система. Из­следванията разкриват, че той е важен също и за мускулната сила и маса. Консумирането на различни ядки и семена ще помогне да си доставяш препоръчителния прием от 400 мг дневно. Особено полезни са бадеми, ленено семе и орехи. 

 

Полезна информация за имунитет и имунна система: